Van remény Palócország felvirágoztatására

Salgótarján fiatal vállalkozói bebizonyították, hogy vannak még tenni akaró és harcra képes emberek. Az Új Palócország Egyesület 10 salgótarjáni vállalkozója már egyenként is igazolta, hogy tenni akarással, fegyelemmel és kellő hozzáértéssel bármit el lehet érni. Van remény Palócország felvirágoztatására, amennyiben mindannyian egy cél felé haladunk és erőforrásainkat összefogva nem egymás ellen, hanem egymásért próbálunk meg tenni.

Salgótarján lakossága 1980 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, foglalkoztatási rátája 2016-os adatok alapján csupán 49,9%, ami országos átlagot tekintve a legrosszabb. Jelenleg Nógrád megyében a legmagasabb az álláskeresők aránya. Megyei átlagot tekintve az itt élők az ország egyik legalacsonyabb átlagbéréért dolgoznak, melynek eredményeképpen az emberek elkeseredettek, külföldön valamint az ország fejlettebb területein keresik megélhetésüket és biztonságukat. A KSH adatai alapján a megyében eltöltött vendégéjszakák száma 2016. első negyedévében riasztóan alacsony számot mutatott, amely országos viszonylatban a 0,5%-ot sem éri el.

Az egyesület három fő alapelvét, a beruházás-ösztönzést, a turizmus-fejlesztést és a pártfüggetlenséget 10 pontban építette fel. Mindenki közös célját kell, hogy képezze az egykoron jelentős iparváros feltöltése munkahelyekkel, képzett munkaerővel, kíváncsi turistákkal, hiszen ez jelenti a térség lakosainak és új generációinak jövőjét. A sikert a helyi szereplők összefogása, támogatása és tettvágya alapozza meg. Eddig számos szervezet, vállalkozás és magánszemély állt a kezdeményezés mellé egyelőre szóban, de augusztus végétől folyamatosan kezdik aláírni az együttműködési megállapodásokat.

Az Új Palócország Egyesület alapelvei

1., Az Új Palócország Egyesület jelenleg 2016-2020-ig tartó időintervallumra tűzte ki céljait, mely során mintegy 1000 fő számára kíván munkahelyet teremteni, ennek elsődleges eszköze a multinacionális cégek és beszállítóik térségbe csábítása.

2., A főiskola mihamarabbi újraindítása után, a szervezet célja leendő beruházások, gyárak és multik számára célirányosan képzett, elérhető munkaerő biztosítása valamint a velük való harmonikus együttműködés elősegítése. A szervezet részt vesz a helyi munkaerőigény kielégítésében, együttműködik egyéb felsőoktatási intézményekkel és a Munkaügyi Központtal.

3., A munkaerő menedzsmetjében kiemelt szerepet kapnak a megyén, illetve külföldön dolgozók. Olyan lehetőségeket, bérezést és életszínvonalat kíván az egyesület kialakítani számukra, melyek mellett a család és barátok közelsége elegendő indok a hazatérésre, hogy tudásukkal és tapasztalatukkal ismét szülőhelyüket gazdagíthassák.

4., A térség turisztika megújítása szintén fontos részét képzi a sokrétű munkának. A turizmus fellendítését a helyi attrakciók összegyűjtésével, kihasználásával és szélesebb körben való megismertetésével képzeli el az egyesület, melyhez szükségesnek tartják a térség önkormányzatainak, vállalkozásainak és civil szervezeteinek bevonását.

5., Az effektív munka első ütemében felkutatásra kerülnek a vállalkozásra alkalmas területek, önkormányzati és magánterületek, egy olyan ingatlan és területi adatbázisban, mely bemutatható különböző bel- és külföldi cégeknek.

6., A 2014-2020-as ciklusban kiírt, pályázati lehetőségek figyelése és felhasználása, mind a szervezet, mind a betelepülő cégek, és jövőbeni beruházások számára.

7., Az egyesület egy központ kialakítását célozta meg, mely 2 vagy több fő – felsőfokú végzettséggel, valamint nyelvtudással rendelkező – munkavállaló számára biztosít munkahelyet.

8., Komplex marketingstratégiát kíván kialakítani, mely Salgótarjánt és a Palócország területét vonzóvá teszi befektetők, vállalkozók, valamint turisták és az ide látogatók számára.

9., A kommunikációs és marketing célok elérése érdekében a nyomtatott sajtón túl, a közösségi média, a mobile applikációk és egyéb informatikai eszközök is jelentős szerepet kapnak.

10., Élhetőbb város kialakítása érdekében, nélkülözhetetlen a közbiztonság növelése, továbbá a köz - és magántulajdon védelmére és tiszteletben tartására való törekvés.

Az Új Palócország Egyesület létrejöttének oka az az elkeseredettség, amit az elmúlt évtizedek negatív tapasztalatainak és a térség kedvezőtlen lehetőségeinek köszönhető. Palócország fellendítése elindult az úton, amihez fontos mérföldkő a piaci szereplők és magánszemélyek támogatása, összefogása a végső cél elérése érdekében. Az Új Palócország Egyesület olyan komplex „csomagot” kíván nyújtani a befektetők számára, mely megmutatja, van miért idejönni, hiszen számos kecsegtető lehetőség vár kiaknázásra.


Legfrissebb információk
  • BorPiknik a TópartonA nyár utolsó napján megrendeztük Salgótarján első borpiknikjét, ahol egy pohár finom bor társaságában, közösen búcsúztattuk a 2018-as nyarat.
  • Még mindig elmennek a fiatalok! Ébresztő Salgótarján!A megkérdezett fiatalok (707 fő) mindössze 15%-a tervezi Salgótarjánban és térségében a jövőjét, a Z generáció számára már nem visszatartó erő a család és a barátok hiánya. A középiskolások még mindig a bérek emelésében és a munkahelyteremtésben látják a kiutat a város jelenlegi helyzetéből, de jelentősen emelkedett azok száma, akik úgy vélik, a közbiztonság növelése nagymértékben hozzájárulna a lakosság megtartásához. A megkérdezettek több, mint felét, 61,38%-át közvetlenül érinti legalább egy közeli családtag külföldi munkavállalása.
  • II. Pont ITT PartyIdén második alkalommal került megrendezésre a Pont ITT Party Salgótarján Fő terén. A szervezők több hónapos együttműködésének, a kitelepülő szervezetek közreműködésének, valamint a szerencsés időjárásnak köszönhetően a résztvevők száma jócskán felülmúlta az előző évet.
  • Civil Díj 2018 – Legígéretesebb új szervezetAz Új Palócország Egyesület a Civil Díj 2018-as pályázat döntősei közé került a ’Legígéretesebb új szervezet’ kategóriában. A NIOK Alapítvány a program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaz, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.
  • Vujity Tvrko előadás és kávéházi beszélgetés SalgótarjánbanCsütörtök este teltház előtt zajlott Vujity Tvrtko első salgótarjáni előadása, Túl minden határon címmel. A közönség köszöntésekor Tvrtko azt kérte, hogy az időutazás végén csak az tapsoljon, aki erősebbnek érzi magát, a lehengerlő két órát követően a közönség álló tapssal köszönte meg az erőt, amit kapott.
  • Pályaválasztás, pályaorientáció az Új Palócország EgyesületnélAz Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2018. januárjától Diákklubunk keretében már színvonalas rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is kínálunk tagjainknak. 2018. 01. 26-án tartottuk meg első rendezvényünket Pályaválasztás, pályaorientáció címmel.
  • Sikeres egyeztetések a 2018. évre vonatkozóanKarácsony közeledtével sem tétlenkedtünk, december 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában és a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártunk.
  • I. Karrierbörze Salgótarjánban2017.11.16-án került megrendezésre az első komplex Karrierbörze, Salgótarjánban. A rendezvényre elsősorban azokat vártuk, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve fontosnak tartják a helyi lehetőségek megismerését és tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket.
  • Pindroch Csaba lett egyesületünk arcaÖrömmel jelentjük be, hogy Pindorch Csaba, salgótarjáni származású színművész miután megismerte egyesületünk céljait és tevékenységét, tegnapi napon az Új Palócország Egyesület arca lett.
  • Vujity Tvrtko ...Túl minden határon…Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti szervezésében hozzánk is ellátogat, Vujity Tvrtko nagy sikerű motivációs előadása. 2018. február 8-án Salgótarjánban, A József Attila Művelődési és Konferencia Központban lebilincselően izgalmas est várható, a Föld körül. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, ami felemel és sokkal erősebbé tesz! Egy este, amit soha nem fog elfelejteni!
Fontosabb témák