Fiatalos szemlélettel a felzárkózás felé

2017. február 27-én, hétfőn délután került megrendezésre a Nemzetgazdasági Minisztérium KKVHÁZ vitadélutánja Balassagyarmaton, a Városháza épületében. A kávéházi hangulatú beszélgetés során a versenyzők csapatokban vitatták meg, mit jelent számukra a hátrányos helyzetű régió, milyen megoldási javaslataik vannak és ezekhez milyen gyakorlati segítséget várnak a kormánytól. A verseny Nógrád megyei fordulójának győztese az Új Palócország Egyesület lett.

 

image2.JPG

Az Új Paócország Egyesület csapata négy tagja

 

 

A KKVHÁZ Kis- és Középvállalati Klubja rendezvényére az Új Palócország Egyesület szívesen vette a meghívást és egy 5 fős csapattal képviseltette magát. Az egyesület annak ellenére, hogy a térségben sikeresen működő vállalkozások vezetői alapították, mégis más szemszögből közelítette meg a hátrányos helyzetből való kitörés, a felzárkózáshoz vezető út lehetőségét, mint a többi versenyben résztvevő asztaltársaság.

A verseny zsűrije és szervezői nagy érdeklődéssel fogadták a fiatal vállalkozókból álló csapatunk elképzeléseit, gondolatait. Szemléletmódunk ugyanis a gyökereinkhez, hagyományainkhoz tér vissza. Az egyesület fejlesztési iránya nem szűkül be egy város, térség, járás vagy régió határai közé. Mi Palócország területében gondolkozunk, mely fejlesztési elképzelés lehetőséget ad számunkra Felvidéktől Hatvanig és Balassagyarmattól Egerig multinacionális cégek és beszállítóik betelepítésére, az ő igényeikhez igazodva.  Az egyesület Új Palócország központjának azonban Salgótarjánt, Nógrád megye székhelyét tűzte ki, ezért tevékenységük elsősorban a város gazdasági felzárkóztatására irányul.

 

kkvhaz2.jpg

Deák Attila prezentációja

 

A többi asztaltársasággal ellentétben az egyesület egy, vagy több nagyvállalat, multinacionális cég térségben telepítésében látja a térség gazdasági és társadalmi felzárkózásának lehetőségét. Véleményünk szerint ugrásszerű munkahelyteremtéssel, versenyhelyzet kialakulásával lehet elérni azt a bérszínvonalat, ami a KKV szektor erősödéséhez is vezet.

Arra a kérdésre, hogy milyen segítséget várunk a Kormánytól, összefoglalva az alábbi válaszokat adtuk. A Kormány segítse elő innovatív és nagy GDP-t előállító cégek idetelepülését, valamint a beruházás-ösztönző tevékenységünkben és a befektetők megkeresésében legyen partnerünk. Amennyiben elindul a potenciális befektetők megkeresése, a beruházás-ösztönző tevékenység és lesznek olyan nagyvállalatok vagy multinacionális cégek, akik érdeklődését fel tudjuk kelteni, akkor azt várjuk a Kormánytól, hogy minden lehetséges eszközével járuljon hozzá a beruházások elindításához. Működjenek együtt az ipari területek kialakításában dinamikusan, amennyiben egy vállalat a beruházása elindításához talál megfelelő területet, segítsenek ipari területté nyilvánítani, rekultiválni, infrastruktúráját fejleszteni.

A turizmus fejlesztését fontosnak tartjuk. Ahhoz, hogy Salgótarján és térsége felkerülhessen az ország turisztikai térképére, nélkülözhetetlen egy megfelelő színvonalú szálloda kialakítása a megyeszékhelyen. Az EU-s pályázatoktól függetlenül az állam kormányzati támogatást nyújthatna a turisztikai fejlesztési tervek megvalósításához.

Bízunk benne, hogy ötleteinkkel, gondolatainkkal sokak érdeklődését felkeltettük, valamint, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőinek segítségével, a prezentáció során megfogalmazott kéréseink effektív eredményeket hoznak a térség számára.


Legfrissebb információk
  • Civil Díj 2018 – Legígéretesebb új szervezetAz Új Palócország Egyesület a Civil Díj 2018-as pályázat döntősei közé került a ’Legígéretesebb új szervezet’ kategóriában. A NIOK Alapítvány a program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaz, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.
  • Vujity Tvrko előadás és kávéházi beszélgetés SalgótarjánbanCsütörtök este teltház előtt zajlott Vujity Tvrtko első salgótarjáni előadása, Túl minden határon címmel. A közönség köszöntésekor Tvrtko azt kérte, hogy az időutazás végén csak az tapsoljon, aki erősebbnek érzi magát, a lehengerlő két órát követően a közönség álló tapssal köszönte meg az erőt, amit kapott.
  • Pályaválasztás, pályaorientáció az Új Palócország EgyesületnélAz Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2018. januárjától Diákklubunk keretében már színvonalas rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is kínálunk tagjainknak. 2018. 01. 26-án tartottuk meg első rendezvényünket Pályaválasztás, pályaorientáció címmel.
  • Sikeres egyeztetések a 2018. évre vonatkozóanKarácsony közeledtével sem tétlenkedtünk, december 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában és a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártunk.
  • I. Karrierbörze Salgótarjánban2017.11.16-án került megrendezésre az első komplex Karrierbörze, Salgótarjánban. A rendezvényre elsősorban azokat vártuk, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve fontosnak tartják a helyi lehetőségek megismerését és tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket.
  • Pindroch Csaba lett egyesületünk arcaÖrömmel jelentjük be, hogy Pindorch Csaba, salgótarjáni származású színművész miután megismerte egyesületünk céljait és tevékenységét, tegnapi napon az Új Palócország Egyesület arca lett.
  • Vujity Tvrtko ...Túl minden határon…Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti szervezésében hozzánk is ellátogat, Vujity Tvrtko nagy sikerű motivációs előadása. 2018. február 8-án Salgótarjánban, A József Attila Művelődési és Konferencia Központban lebilincselően izgalmas est várható, a Föld körül. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, ami felemel és sokkal erősebbé tesz! Egy este, amit soha nem fog elfelejteni!
  • Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!A Tesco "Ön választ, mi segítünk" programján elnyert pályázat keretin belül megvalósuló "Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!" önfejlesztő foglalkozások hamarosan indulnak.
  • Interjú Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökévelÓriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között.
  • Ébresztő emberek, elmennek a fiatalok!Az Új Palócország Egyesület, A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány „Civil staféta”című projektjével együttműködve hat középiskolában/gimnáziumban, összesen 16 előadást tartott az elmúlt pár hét során. Fontosnak tartjuk a fiatalok igényeinek és gondolkodásmódjának megismerését, hiszen nélkülük nincs jövője Salgótarjánnak. A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében összesen 584 kérdőív került kitöltésre, melyek eredménye az alábbi elemzésben olvasható.
Fontosabb témák