Hazajönnének a fiatalok Salgótarjánba és térségébe dolgozni!

Az Új Palócország Egyesület képviseltette magát a II. Salgótarjáni Felsőoktatási Börzén 2017. január 12-én. Az egyesület egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy szákmájuk, illetve diplomájuk megszerzése után visszahozza Salgótarjánba és térségébe a fiatalokat. Célunk beruházás-ösztönzéssel és turizmus-fejlesztéssel addigra Salgótarjánt élhetőbbé tenni, sok munkalehetőséggel és versenyképes bérekkel.


A Felsőoktatási Börzén a kilátogató fiatalok megismerhették az egyesület gyakornoki programját, valamint, hogy milyen területeken tudnak nálunk szakmai tapasztalatot szerezni tanulmányaik elvégzése alatt. A rövid beszélgetések során a diákok érdeklődhettek egyesületünkről, tevékenységeinkről, valamint saját főiskolai tapasztalatainkról. Rövid kérdőívünk kitöltésével a fiatalok közreműködtek kutatómunkánkban is, az alapmintában összesen 72 fő vett részt.

kep1.jpg

A válaszadók 97,9%-a tervezi, hogy az érettségi megszerzését követően továbbtanul. A különböző oktatási-képzési programok által növekednek a fiatalok elhelyezkedési lehetőségei. Salgótarjánban 2013-óta nincs felsőoktatási intézmény, ennek következményeként a diákoknak muszáj más városban folytatni tanulmányaikat. Nógrád megyét súlyosan érinti a tudáskiáramlás problémája, a diplomájukat/szakmájukat megszerző fiatalok már nem térnek vissza a térség munkaerőpiacára.

kep2.jpg

A felmérésbe bevont diákok több mint fele, 54,2% Salgótarjánban maradna tanulni, ha lenne felsőoktatási intézmény a városban. A felsőoktatási intézmény működése, a hallgatók célirányos, a piaci igényekhez igazított képzése elősegítené a gazdasági folyamatok pozitív alakulását és térség munkaerő megtartó képességét. Az elvándorlás magas aránya ugyanis elsősorban abból ered, hogy a főiskolai egyetemi képzést végző fiatalok tanulmányaik befejeztével nem térnek vissza a megyébe.


A nem túl nagy alapminta ellenére a felmérésből kiderül, hogy lenne igény a helyi felsőoktatási intézmény kialakítására, ami elősegítené a térség humánerőforrás képzettségi szintjének emelkedését.

kep3.jpg

Az elvándorló fiatalok döntését nagymértékben befolyásolja az alacsony bérszínvonal, a beszűkölt munkalehetőségek és az aktív, színvonalas szórakozóhelyek hiánya. A tendencia azt mutatja, hogy a jól kvalifikált, nyelveket beszélő fiatalok az ország gazdaságilag fejlettebb térségeikben találják meg számításaikat és nem térnek vissza.

A kutatásba bevont diákok 77,1%-a, azonban úgy gondolja, visszajönne dolgozni a térségbe, ha élhetőbb lenne a környék és lenne versenyképes fizetés.

Az Új Palócország egyesület kiemelt célja beruházás-ösztönzéssel a multinacionális cégek térségbe csábítása, amely a gazdaságra és a munkahelyteremtésre is élénkítő hatást gyakorolna.

kep4.jpg

A legtöbb diák a Vendéglátóipar/Idegenforgalom/Turizmus területén szeretne elhelyezkedni, ezt követi a sorban az Információs technológia és harmadik helyen a Kereskedelem/Értékesítés. A leginkább kedvelt szakterületek sajnos nem tartoznak a térség ipari és gazdasági sajátosságai közé, ez is elősegíti az elvándorlás folyamatát. Egy új gondolkodásmód szerint, azonban a jövő rajtunk múlik és a kiválasztott jövő megszabja a mai és a holnapi nap teendőit.

 


Legfrissebb információk
  • Civil Díj 2018 – Legígéretesebb új szervezetAz Új Palócország Egyesület a Civil Díj 2018-as pályázat döntősei közé került a ’Legígéretesebb új szervezet’ kategóriában. A NIOK Alapítvány a program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaz, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.
  • Vujity Tvrko előadás és kávéházi beszélgetés SalgótarjánbanCsütörtök este teltház előtt zajlott Vujity Tvrtko első salgótarjáni előadása, Túl minden határon címmel. A közönség köszöntésekor Tvrtko azt kérte, hogy az időutazás végén csak az tapsoljon, aki erősebbnek érzi magát, a lehengerlő két órát követően a közönség álló tapssal köszönte meg az erőt, amit kapott.
  • Pályaválasztás, pályaorientáció az Új Palócország EgyesületnélAz Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2018. januárjától Diákklubunk keretében már színvonalas rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is kínálunk tagjainknak. 2018. 01. 26-án tartottuk meg első rendezvényünket Pályaválasztás, pályaorientáció címmel.
  • Sikeres egyeztetések a 2018. évre vonatkozóanKarácsony közeledtével sem tétlenkedtünk, december 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában és a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártunk.
  • I. Karrierbörze Salgótarjánban2017.11.16-án került megrendezésre az első komplex Karrierbörze, Salgótarjánban. A rendezvényre elsősorban azokat vártuk, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve fontosnak tartják a helyi lehetőségek megismerését és tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket.
  • Pindroch Csaba lett egyesületünk arcaÖrömmel jelentjük be, hogy Pindorch Csaba, salgótarjáni származású színművész miután megismerte egyesületünk céljait és tevékenységét, tegnapi napon az Új Palócország Egyesület arca lett.
  • Vujity Tvrtko ...Túl minden határon…Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti szervezésében hozzánk is ellátogat, Vujity Tvrtko nagy sikerű motivációs előadása. 2018. február 8-án Salgótarjánban, A József Attila Művelődési és Konferencia Központban lebilincselően izgalmas est várható, a Föld körül. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, ami felemel és sokkal erősebbé tesz! Egy este, amit soha nem fog elfelejteni!
  • Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!A Tesco "Ön választ, mi segítünk" programján elnyert pályázat keretin belül megvalósuló "Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!" önfejlesztő foglalkozások hamarosan indulnak.
  • Interjú Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökévelÓriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között.
  • Ébresztő emberek, elmennek a fiatalok!Az Új Palócország Egyesület, A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány „Civil staféta”című projektjével együttműködve hat középiskolában/gimnáziumban, összesen 16 előadást tartott az elmúlt pár hét során. Fontosnak tartjuk a fiatalok igényeinek és gondolkodásmódjának megismerését, hiszen nélkülük nincs jövője Salgótarjánnak. A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében összesen 584 kérdőív került kitöltésre, melyek eredménye az alábbi elemzésben olvasható.
Fontosabb témák