Leszakadt, elnéptelenedett városból régiós központ

Nógrád megye szempontjából minden idők talán legjelentősebb gazdaságpolitikai megegyezésére került sor március 21-én. Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban tett látogatásának az egyik legnagyobb eredménye, hogy politikai nézetektől függetlenül, közösen kezdtek el dolgozni egy jobb városért. Az Új Palócország Egyesület egyik célja megvalósulni látszik, a pártok ugyanis felismerték az együttműködés szükségességét és megtették a legfontosabb lépéseket egy új és élhető megyeszékhelyért.


Március 21-én, kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt polgármester aláírták a „Modern Városok Program” keretében született együttműködésről szóló megállapodást. A miniszterelnök olyan csomaggal érkezett Salgótarjánba, amire senki nem számított. Üdvözöljük az új, közös utat, melynek eredményeképp valóban van remény Nógrád megye megújulására.

 

4.jpg

Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban (Fotó: Niederland Dávid)


Minden bizonnyal nem irreális jövőkép többé a fellendülés, és joggal gondolhatjuk, hogy ezek után felgyorsulnak az események és kidolgozásra kerül egy olyan program a város és a kormány részéről, amely optimálisan fel tudja használni a közel 100 milliárd forintot, amely Salgótarjánba érkezhet. Az Új Palócország Egyesület ezúton is szeretné biztosítani a város, a megye és a kormány összes érintettjét, hogy továbbra is részt kívánunk venni bármilyen együttműködésben, mellyel segíteni tudjuk a térség gazdasági és társadalmi fejlődését. Bízunk benne, hogy minden a megyében elköltött támogatással egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az elmúlt 27 év lemaradását közös erővel le tudjuk győzni.


Ahhoz, hogy Salgótarján gazdasága fejlődni tudjon, kiemelkedően fontosnak tartjuk a négysávos főút és a várost elkerülő útszakasz elkészülését, valamint a barnamezős területek rekultiválását. A terveknek minél hamarabb el kell készülniük, hogy elkezdődhessen az effektív munka. A rekultiválás során létrejövő „új” ipari területekre betelepülő cégek felkutatását, már a fejlesztési tervekkel párhuzamosan meg kell kezdeni, valamint össze kell tudni hangolni a vállalatok igényeihez igazodó oktatás kialakítását. Működésük megkezdéséig el kell készülnie annak a rejtett emberi erőforrás adatbázisnak, mely tartalmazza a mozgósítható, hazahozható, potenciális munkavállalói réteget.

 

1.jpg

Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Niederland Dávid)


Véleményünk szerint a turisztika és gazdaság-ösztönzés szempontjából is meghatározó lenne egy szálloda felépülése a városban. Annak érdekében, hogy regionális központ tudjon válni Salgótarjánból ez egy hatalmas jelentőséggel bíró, igazi kulcsfeladat.


A városközpont modernizálására már régóta szükség van. A 60-as évek építészeti stílusát viselő belváros modern várossá alakítása pozitív hatással lenne az itt élőkre, valamint a városba látogató turistákra és potenciális befektetőkre egyaránt. Jó iránynak tartanánk, ha a város olyan helyi, vagy a megyéből származó tervezők bevonásával valósítaná meg a belváros rekonstrukcióját, akiknek kötődésük van a megyeszékhelyhez. Ennek elősegítése érdekében versenyt fogunk hirdetni, ahol ezek a tervezők lehetőséget kapnak Salgótarjánnal kapcsolatos terveik publikálására. Kiemelkedően fontosnak tartjuk a helyi szakemberek bevonását és a már meglévő tanulmányok és tervek hasznosítását, amely egyúttal a projekt előkészítési költségeit is minimalizálhatná.


Továbbra is fontosnak tartjuk a helyi fiatalok megszólítását és bevonását Salgótarján újjáépítésébe, a fejlesztési tervek ugyanis talán az ő életükre gyakorolhatják majd a legnagyobb hatást. Feladatunknak tartjuk a jövőbe vetett hitük megerősítését, hogy lesznek lehetőségeik és életterük szülővárosukban és annak térségében. A középiskolás és gimnáziumi tanulókat (11.-12.-13. osztály) megszólító kampányunk részeként, városimázs-építés céllal versenyt hirdetünk. Minden salgótarjáni középiskolát rövidesen fel fogjuk keresni és aktív szerepvállalásra ösztönözzük őket.

 

Az összes fejlesztési tervre vonatkozó egyezményt fontosnak tartjuk a város szempontjából, de vannak olyan gazdaságilag fontos lépések, melyek felgyorsítása a hatékony fejlődés érdekében kiemelkedő. Végre úgy néz ki, hogy elindulnak azok a folyamatok, amelyek ösztönzők lesznek a befektetők térségbe vonzásához, valamint az új, magasabb kvalitású munkahelyek mellett Salgótarján vonzóbb lehet az esetleges hazatérők, és a fiatalok számára is. A kormány és a város megállapodása által létrejött légkör, illetve fejlesztési irány remek háttérként szolgál céljaink megvalósításához. Úgy véljük, hatékonyan és gyorsan kell együttműködni az összes érintettnek a városi fejlesztésekkel kapcsolatban és olyan szakemberek bevonására van szükség, akik képesek megtalálni és kidolgozni a legmegfelelőbb koncepciót, hogy valóban „győztes város” lehessen Salgótarján.


Legfrissebb információk
  • Civil Díj 2018 – Legígéretesebb új szervezetAz Új Palócország Egyesület a Civil Díj 2018-as pályázat döntősei közé került a ’Legígéretesebb új szervezet’ kategóriában. A NIOK Alapítvány a program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaz, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.
  • Vujity Tvrko előadás és kávéházi beszélgetés SalgótarjánbanCsütörtök este teltház előtt zajlott Vujity Tvrtko első salgótarjáni előadása, Túl minden határon címmel. A közönség köszöntésekor Tvrtko azt kérte, hogy az időutazás végén csak az tapsoljon, aki erősebbnek érzi magát, a lehengerlő két órát követően a közönség álló tapssal köszönte meg az erőt, amit kapott.
  • Pályaválasztás, pályaorientáció az Új Palócország EgyesületnélAz Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2018. januárjától Diákklubunk keretében már színvonalas rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is kínálunk tagjainknak. 2018. 01. 26-án tartottuk meg első rendezvényünket Pályaválasztás, pályaorientáció címmel.
  • Sikeres egyeztetések a 2018. évre vonatkozóanKarácsony közeledtével sem tétlenkedtünk, december 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában és a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártunk.
  • I. Karrierbörze Salgótarjánban2017.11.16-án került megrendezésre az első komplex Karrierbörze, Salgótarjánban. A rendezvényre elsősorban azokat vártuk, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve fontosnak tartják a helyi lehetőségek megismerését és tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket.
  • Pindroch Csaba lett egyesületünk arcaÖrömmel jelentjük be, hogy Pindorch Csaba, salgótarjáni származású színművész miután megismerte egyesületünk céljait és tevékenységét, tegnapi napon az Új Palócország Egyesület arca lett.
  • Vujity Tvrtko ...Túl minden határon…Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti szervezésében hozzánk is ellátogat, Vujity Tvrtko nagy sikerű motivációs előadása. 2018. február 8-án Salgótarjánban, A József Attila Művelődési és Konferencia Központban lebilincselően izgalmas est várható, a Föld körül. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, ami felemel és sokkal erősebbé tesz! Egy este, amit soha nem fog elfelejteni!
  • Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!A Tesco "Ön választ, mi segítünk" programján elnyert pályázat keretin belül megvalósuló "Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!" önfejlesztő foglalkozások hamarosan indulnak.
  • Interjú Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökévelÓriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között.
  • Ébresztő emberek, elmennek a fiatalok!Az Új Palócország Egyesület, A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány „Civil staféta”című projektjével együttműködve hat középiskolában/gimnáziumban, összesen 16 előadást tartott az elmúlt pár hét során. Fontosnak tartjuk a fiatalok igényeinek és gondolkodásmódjának megismerését, hiszen nélkülük nincs jövője Salgótarjánnak. A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében összesen 584 kérdőív került kitöltésre, melyek eredménye az alábbi elemzésben olvasható.
Fontosabb témák