Ébresztő emberek, elmennek a fiatalok!

Az Új Palócország Egyesület, A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány „Civil staféta”című projektjével együttműködve hat középiskolában/gimnáziumban, összesen 16 előadást tartott az elmúlt pár hét során. Fontosnak tartjuk a fiatalok igényeinek és gondolkodásmódjának megismerését, hiszen nélkülük nincs jövője Salgótarjánnak. A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében összesen 584 kérdőív került kitöltésre, melyek eredménye az alábbi elemzésben olvasható.

A kérdőívet kitöltő diákok 56,8%-a férfi, 43,2%-a nő. A legtöbb kitöltés a 16. és 17. életévüket betöltött fiataloktól érkezett, ennek egyik oka az, hogy a végzős osztályokhoz az érettségik közelsége miatt nem sikerült eljutnunk.

diagarmm1..jpg

A kitöltések zöme Salgótarjáni lakosú fiataloktól érkezett (239 kitöltés), a legtöbb diákot Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában (186 fő), valamint a Bolyai János Gimnáziumban (135 fő), a Madách Imre Gimnáziumban (122 fő) sikerült megszólítanunk.

diagarmm2..jpg

A megkérdezett diákok 83,8 %-a szeretne az érettségit követően továbbtanulni, 16,2%-nak azonban nincsenek ilyen irányú tervei.

diagaramm3..jpg

Azok, akik szeretnének továbbtanulni az érettségit követően zömében az egyetemi szintű oktatást jelölték meg, mint képzési formát. A mindössze két egyéb válasz között a szakma megszerzése szerepelt, amely a jelenleg Salgótarjánt és egész Magyarországot jellemző szakemberhiányra nézve még negatívabb folyamatokat eredményezhet.

uj.jpg

Arra a kérdésre, hogy „Tanulmányaid befejezése után milyen munkaterületen szeretnél elhelyezkedni?” a fiatalok több választ is megjelölhettek. A legkedveltebb szakmák az Információs technológia (18%), az Építőipar (17,8%), a Vendéglátóipar és idegenforgalom (17%), valamint a Kereskedelem és értékesítés (16,6%). A legkevésbé kedvelt munkaterület a felsoroltak közül az Adminisztráció (2,7%), az Egyéb kategóriában pedig az alábbi területek kerültek több diák által is megjelölésre: oktatás, sport, szépségipar, filmipar, autószerelő, gépipar, gépészet, kozmetikus, stb.


A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében sokrétű, kreatív, őszinte véleményeket hallhattunk az új generációtól, akiknek talán a legnagyobb rálátása van arra, hogy mi az, ami igazán fontos ahhoz, hogy jövőjüket ide tervezhessék, és vonzóbbá, élhetővé tegyük szeretett városunkat. Fiatalok nélkül nem lehet jövőt építeni Salgótarjánban, ezért is elkeserítőek azok a statisztikai adatok, melyeket a „Végzettséged megszerzését követően hol tervezed a jövőd?” kérdésre adtak a diákok.

diagarmm5.jpg

Az alábbi kérdésre voltak akik több választ is megjelöltek, így az adatok megoszlása túllépi a 100%-ot. Az összes, 624 válaszból mindössze 64-en írták, hogy Salgótarjánban és térségében tervezik a jövőjüket, ez csupán 10,25%. Kimagasló azoknak a száma, akik „Magyarországon, de más megyében”, valamint „Külföldön” tervezik a jövőjüket, tehát összesítve a fiatal generáció (a megkérdezettek alapján) 89,74%-ban el szeretné hagyni Salgótarjánt és az ország más területein és/vagy külföldön képzeli el a jövőjét.

diagarmm6.jpg

A felmérés során kiderült, hogy a város elhagyásának legfőbb okai, a versenyképes fizetés és a megfelelő számú munkahelyek hiánya. Az 584 kitöltőből 413 fő jelölte meg ezt az opciót városban maradásának feltételeként a versenyképes fizetést, tehát a válaszadók 70,7%-a szerint a bérszínvonal emelése, valamint a munkahelyteremtésnek (a 37,1%-a tartja kiemelten fontosnak) kell lennie az elsődleges fejlesztési területnek.


Sokan emelték ki negatívumként a nem megfelelő kulturális események, szórakozási lehetőségek és programok kínálatát, 29,9% szerint ezek bővítésével javulna Salgótarján szakember megtartó képessége. 116 fő, azaz 19,9% szerint a közbiztonság növelése is pozitívan befolyásolná a lakosság csökkenését. A kutatás alapján, a megkérdezett fiatalok szerint a legkevésbé várost elhagyó ok (lehetséges válaszlehetőségek közül) a felsőoktatás hiánya. Azonban az utolsó hely nem jelenti azt, hogy nem tartják fontosnak, hiszen ezt a válaszlehetőséget is 95 diák jelölte be, ez a válaszadók 16,3%-a.


Kíváncsiak voltunk rá, hogy az itt élő fiatalok számára mi hiányzik Salgótarjánból, és melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolni tudják őket abban, hogy itt tervezzék jövőjüket és a megyeszékhely valóban vonzó és élhető hely legyen számukra a kérdőívben felajánlott válaszlehetőségeken túl.


A legtöbben a szórakozási lehetőségeket, közösségi tereket, programokat, valamint a strandot és a plázákat, bevásárló helyet hiányolják. Többször említésre került a fiatalok részéről, hogy hiányzik számukra a felsőoktatási intézmény, a parkok és a szép környezet a városból.

Az Új Palócország Egyesület és a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány nagyon fontosnak tartja a helyi fiatalok megszólítását, és megtartását. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy továbbtanulásuk után jövőbeni céljaikhoz, elhelyezkedésükhöz, családalapításhoz Salgótarjánt válasszák.


Gondoljunk bele abba, hogy jelenleg az 584 diák (624 válasza alapján) 89,74%-a nem ebben a városban tervezi jövőjét, hanem más megyében vagy külföldön szeretne elhelyezkedni. Ha továbbgondoljuk és az összes középiskolás osztály esetén ugyanezzel a százalékos aránnyal kalkuláljuk az elvándorlók számát, 10 éven belül több ezer aktív munkavállalóval csökkenhet Salgótarjánban és környékén. Elenyésző azon diákok száma (10,26 %), akik látnak még fantáziát és lehetőségeket, egy új élet reményét a városban.

 


Legfrissebb információk
  • BorPiknik a TópartonA nyár utolsó napján megrendeztük Salgótarján első borpiknikjét, ahol egy pohár finom bor társaságában, közösen búcsúztattuk a 2018-as nyarat.
  • Még mindig elmennek a fiatalok! Ébresztő Salgótarján!A megkérdezett fiatalok (707 fő) mindössze 15%-a tervezi Salgótarjánban és térségében a jövőjét, a Z generáció számára már nem visszatartó erő a család és a barátok hiánya. A középiskolások még mindig a bérek emelésében és a munkahelyteremtésben látják a kiutat a város jelenlegi helyzetéből, de jelentősen emelkedett azok száma, akik úgy vélik, a közbiztonság növelése nagymértékben hozzájárulna a lakosság megtartásához. A megkérdezettek több, mint felét, 61,38%-át közvetlenül érinti legalább egy közeli családtag külföldi munkavállalása.
  • II. Pont ITT PartyIdén második alkalommal került megrendezésre a Pont ITT Party Salgótarján Fő terén. A szervezők több hónapos együttműködésének, a kitelepülő szervezetek közreműködésének, valamint a szerencsés időjárásnak köszönhetően a résztvevők száma jócskán felülmúlta az előző évet.
  • Civil Díj 2018 – Legígéretesebb új szervezetAz Új Palócország Egyesület a Civil Díj 2018-as pályázat döntősei közé került a ’Legígéretesebb új szervezet’ kategóriában. A NIOK Alapítvány a program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaz, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.
  • Vujity Tvrko előadás és kávéházi beszélgetés SalgótarjánbanCsütörtök este teltház előtt zajlott Vujity Tvrtko első salgótarjáni előadása, Túl minden határon címmel. A közönség köszöntésekor Tvrtko azt kérte, hogy az időutazás végén csak az tapsoljon, aki erősebbnek érzi magát, a lehengerlő két órát követően a közönség álló tapssal köszönte meg az erőt, amit kapott.
  • Pályaválasztás, pályaorientáció az Új Palócország EgyesületnélAz Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2018. januárjától Diákklubunk keretében már színvonalas rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is kínálunk tagjainknak. 2018. 01. 26-án tartottuk meg első rendezvényünket Pályaválasztás, pályaorientáció címmel.
  • Sikeres egyeztetések a 2018. évre vonatkozóanKarácsony közeledtével sem tétlenkedtünk, december 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában és a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártunk.
  • I. Karrierbörze Salgótarjánban2017.11.16-án került megrendezésre az első komplex Karrierbörze, Salgótarjánban. A rendezvényre elsősorban azokat vártuk, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve fontosnak tartják a helyi lehetőségek megismerését és tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket.
  • Pindroch Csaba lett egyesületünk arcaÖrömmel jelentjük be, hogy Pindorch Csaba, salgótarjáni származású színművész miután megismerte egyesületünk céljait és tevékenységét, tegnapi napon az Új Palócország Egyesület arca lett.
  • Vujity Tvrtko ...Túl minden határon…Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti szervezésében hozzánk is ellátogat, Vujity Tvrtko nagy sikerű motivációs előadása. 2018. február 8-án Salgótarjánban, A József Attila Művelődési és Konferencia Központban lebilincselően izgalmas est várható, a Föld körül. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, ami felemel és sokkal erősebbé tesz! Egy este, amit soha nem fog elfelejteni!
Fontosabb témák