Interjú Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökével

Óriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között.

Interjú Deák Attila vállalkozóval az Új Palócország Egyesület elnökével
Elnök úr! Nógrád lesz a díszvendége Budapesten a június 28-i NGM – KKVHÁZ eseménynek. A télen Balassagyarmat adott helyet a KKVHÁZ Nógrád kezdeményezésnek. A játékos vetélkedőn az Ön által vezetett csapat nyert. Ebben nem kis szerepet játszott, hogy az emberi erőforrás elvándorlását mély beleéléssel fogalmazta meg. Megállítható a további elvándorlás a megyéből?

Készültünk a vetélkedőre, és szerettük volna megnyerni egy szakmailag megalapozott, sikeres előadással.
Az egyesület létrejöttét a tagokban élő tenni akarás hozta létre, amelyet a Salgótarjánban az utóbbi 27 évben nagymértékben romló gazdasági-, társadalmi- körülmények és az ezekre visszavezethető folyamatos elvándorlás váltott ki. Az Új Palócország Egyesületet 10 fiatal salgótarjáni vállalkozó alapította 2016 első felében. Fő célunk Salgótarján, valamint a teljes Palócország felvirágoztatása, a térség gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítése, egy élhetőbb környezet megteremtése érdekében. Az elvándorlás megállítását és ennek a folyamatnak a visszafordítását elsősorban beruházók, nagyvállalatok, multinacionális cégek, valamint beszállítóik Nógrád megyébe csábításában látjuk, mely folyamat hatalmas munkahelyteremtést eredményezne, de a turizmus fellendítésében és felélesztésében is látunk potenciált. Salgótarján és térségéből vándorolt el a helyi lakosság arányában a legtöbb ember, illetve egy mostani kutatásunkból kiderült, hogy a középiskolások 90%-a nem itt tervezi a jövőjét végzettsége megszerzését követően, de versenyképes bérekkel és komoly munkahelyteremtő beruházásokkal a fiatalok 70%-a maradna, továbbá rengeteg embert haza tudnánk hozni nem csak belföldről, de külföldről is kellő munkatapasztalattal és nyelvtudással. Lesz egy kutatásunk is a külföldön, vagy az ország más területein dolgozókra vonatkozóan, mely óriási meglepetést tartogat, és hihetetlen mennyiségű, most még rejtett erőforrást tud majd biztosítani az ide települő cégek számára.

 

kkvhazErik2.jpg

Deák Attila és Náray Balázs az NGM-KKVHÁZ rendezvényén, Balassagyarmaton

 

Ön a nemzetközi nagyvállalatok betelepülésében látja a megoldást. Ha az állam segítségét kérnék, akkor mire lenne leginkább szükségük?

Ha esetleg rendelkezésre állnak majd források kutatásaink finanszírozására, lényegesen gyorsabban fogunk haladni céljaink megvalósítása felé. Az állam a beruházásösztönző tevékenységünkben és a befektetők megkeresésében, illetve ajánlásában is lehetne partnerünk, mert mi az ország más részeivel ellentétben fogunk tudni rendelkezésre bocsátani megfelelő mennyiségű szakképzett munkaerőt. A mi tevékenységünktől függetlenül is reméljük azért, hogy az állam elősegíti a jövőben az innovatív és a nagy GDP-t előállító cégek idetelepülését.
Amennyiben elindul a potenciális befektetők megkeresése, a beruházás-ösztönző tevékenység és lesznek olyan nagyvállalatok vagy multinacionális cégek, akik érdeklődését fel tudjuk kelteni, akkor azt várjuk az államtól, hogy minden lehetséges eszközével járuljon hozzá a beruházások elindításához.
Az állam működjön együtt Salgótarján város vezetésével az ipari területek rekultiválásával, kialakításával, illetve annak infrastruktúrális fejlesztésével kapcsolatosan hatékonyan, és ezt a tevékenységét kezdje meg a lehető leghamarabb.
A turizmus fejlesztését is fontosnak tartjuk: ahhoz, hogy Salgótarján és térsége felkerülhessen az ország turisztikai térképére, nélkülözhetetlennek tartjuk, hogy a megyeszékhelyen legyen megfelelő színvonalú szálloda. Az EU-s pályázatoktól függetlenül az állam kormányzati támogatást nyújthatna a turisztikai fejlesztési tervek megvalósításához.

 


19402394_1662188983821976_1340247679_o.jpg
 Gulyás József, Dr. Bablena Ferenc, Deák Attila és Bodnár Béla az Új Palócország Egyesület irodájában

 

Egy kiadványukban így fogalmaznak „párt függetlenek”. Ennek a kijelentésnek mi lett az eredménye? Mindenki a szövetségesük lett, vagy mindenki távolságot tart.

Mindenképpen szerettük volna alapelveinkben megfogalmazni a pártfüggetlenséget, mivel mi mindenkivel szeretnénk együtt, előre haladni, és együttgondolkodni, akinek ugyanaz a célja, vagy a filozófiája, mint nekünk, hogy jobbá, élhetőbbé tegyük Salgótarjánt. Az Új Palócország Egyesület szeretne együttműködni a mindenkori kormánnyal, a megyei vezetéssel és a városvezetéssel is, bármely pártot is képviselik. Ha egy a célunk, akkor szeretnénk velük együttműködni, együtt alakítani a város jövőjét. Megalakulásunkkor éreztünk egy kis távolságtartást, illetve kivárást részükről, de az egyesület már 1 éves, és hétről hétre bizonyítja, hogy abba az irányba halad céljaival, amiért megalakult, ezért egyre nagyobb bizalmat kapunk minden fél részéről. Sőt, már csatlakoztunk a salgótarjáni és a Nógrád megyei foglalkoztatási paktumokhoz egyaránt, továbbá egyre több megkeresést kapunk különböző szervezetek és államtitkárságok részéről is, ami rendkívül jó visszajelzés, és ez utóbbi találkozóktól nagyon sokat várunk.


Nem példa nélküli az országban, hogy a megyék nagy városai rivalizálnak. Így van ez Nógrádban is. Lát arra esélyt, hogy a megyei értelmiség egy asztalhoz üljön? Esetleg épp egy KKVHÁZ rendezvényen?

Óriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között. Amíg nem működik megfelelően az információáramlás közöttük, addig nem fog hatékonyan működni a gazdaság, és nem fognak megoldódni a hosszú távú gazdasági, társadalmi és munkaerőpiaci problémáink sem. Reméljük, hogy létre tud jönni közös célok megfogalmazása után egy együttműködés, és egy hatékony közös munka mind a megyei városok között, mind a helyi vállalkozók körében. A KKVHÁZ rendezvénye egy remek színtere lenne ennek az összefogásnak.

 

Ön kisvállalkozó. 50 embernek ad kenyeret. Mivel foglalkozik és hogy jut energiája egy Új Palócország megalapítására?

Már gyakorlott közgazdászként kerültem közelebb édesapám régóta működő víz-, gáz-, fűtésszereléssel foglalkozó mikrovállalkozásához, ahol láttam a szervezeti problémákat, és ahova rengeteg új ötletet és innovatív megoldást hoztam, majd 2009-ben megalapítottam saját vállalkozásomat is, amely már komplex generálkivitelezéssel és építőanyag kereskedelemmel foglalkozik. A 10 fő alatti létszámról néhány év alatt 40-50 fős létszám irányításáig jutottam el, mely jelen pillanatban alvállalkozókkal együtt sokszor akár 70 ember irányítását jelenti. Nem ritka, hogy 12-14 órákat dolgozok, de a cégem kiváló szakembergárdájának köszönhetően, tudnak tehermentesíteni, ha lokálpatriótaként Salgótarján és térségének segítségére kell sietnem. Az egyesületben történő munkavégzésem nem függ az esetleges szabadidőm rendelkezésre állásától: az utolsó utáni pillanatban vagyunk Salgótarján esetében, itt már nem számít az egyéni érdek, vagy a kényelem. Minden egyes nap számít! Az egyesület elnökségi tagjaival sokszor a magánéletünkről, vagy fontosabb céges eseményekről, tárgyalásokról kell lemondanunk azért, hogy tegyünk a városért, de ezt szívből tesszük és hiszünk abban, hogy sikerül a rendszerváltás óta tartó negatív tendenciát megváltoztatni.


 Forrás: Gulyás József interjúja Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökével

http://www.kkvhaz.hu/cikk/2801-interju-deak-attilaval-az-uj-palocorszag-egyesulet-elnokevel

 

Elérhetőségeink:
3100 Salgótarján, Mérleg út 2.
+36-20/470-2088
e-mail: info@ujpalocorszag.hu
web: ujpalocorszag.hu
facebook: https://www.facebook.com/ujpalocorszag/?fref=ts
legutóbbi kutatásunk: http://ujpalocorszag.hu/blog/2017/06/19/breszto-emberek-elmennek-a-fiatalok/40

 


Legfrissebb információk
  • Civil Díj 2018 – Legígéretesebb új szervezetAz Új Palócország Egyesület a Civil Díj 2018-as pályázat döntősei közé került a ’Legígéretesebb új szervezet’ kategóriában. A NIOK Alapítvány a program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaz, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.
  • Vujity Tvrko előadás és kávéházi beszélgetés SalgótarjánbanCsütörtök este teltház előtt zajlott Vujity Tvrtko első salgótarjáni előadása, Túl minden határon címmel. A közönség köszöntésekor Tvrtko azt kérte, hogy az időutazás végén csak az tapsoljon, aki erősebbnek érzi magát, a lehengerlő két órát követően a közönség álló tapssal köszönte meg az erőt, amit kapott.
  • Pályaválasztás, pályaorientáció az Új Palócország EgyesületnélAz Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2018. januárjától Diákklubunk keretében már színvonalas rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is kínálunk tagjainknak. 2018. 01. 26-án tartottuk meg első rendezvényünket Pályaválasztás, pályaorientáció címmel.
  • Sikeres egyeztetések a 2018. évre vonatkozóanKarácsony közeledtével sem tétlenkedtünk, december 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában és a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártunk.
  • I. Karrierbörze Salgótarjánban2017.11.16-án került megrendezésre az első komplex Karrierbörze, Salgótarjánban. A rendezvényre elsősorban azokat vártuk, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve fontosnak tartják a helyi lehetőségek megismerését és tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket.
  • Pindroch Csaba lett egyesületünk arcaÖrömmel jelentjük be, hogy Pindorch Csaba, salgótarjáni származású színművész miután megismerte egyesületünk céljait és tevékenységét, tegnapi napon az Új Palócország Egyesület arca lett.
  • Vujity Tvrtko ...Túl minden határon…Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti szervezésében hozzánk is ellátogat, Vujity Tvrtko nagy sikerű motivációs előadása. 2018. február 8-án Salgótarjánban, A József Attila Művelődési és Konferencia Központban lebilincselően izgalmas est várható, a Föld körül. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, ami felemel és sokkal erősebbé tesz! Egy este, amit soha nem fog elfelejteni!
  • Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!A Tesco "Ön választ, mi segítünk" programján elnyert pályázat keretin belül megvalósuló "Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!" önfejlesztő foglalkozások hamarosan indulnak.
  • Interjú Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökévelÓriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között.
  • Ébresztő emberek, elmennek a fiatalok!Az Új Palócország Egyesület, A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány „Civil staféta”című projektjével együttműködve hat középiskolában/gimnáziumban, összesen 16 előadást tartott az elmúlt pár hét során. Fontosnak tartjuk a fiatalok igényeinek és gondolkodásmódjának megismerését, hiszen nélkülük nincs jövője Salgótarjánnak. A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében összesen 584 kérdőív került kitöltésre, melyek eredménye az alábbi elemzésben olvasható.
Fontosabb témák