Civil Díj 2018 – Legígéretesebb új szervezet

Az Új Palócország Egyesület a Civil Díj 2018-as pályázat döntősei közé került a ’Legígéretesebb új szervezet’ kategóriában. A NIOK Alapítvány a program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaz, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.

30831091_1826118930779036_1331472892_n.jpg

A 'Legígéretesebb új szervezet' döntősei, jobb szélen az Új Palócország Egyesület elnöke, Deák Attila

A díj odaítélésének általános szempontja az volt, hogy pályázott program céljában, eredményében és/vagy a megközelítés módszertanában kreatív, újszerű és jövőbe mutató. Nagy örömünkre szolgált, hogy a neves szakemberekből álló bizottság az Új Palócország Egyesületet a díj döntősei közé jutatta és ezzel elismerte munkánkat.

30725546_1776199529085478_2988951171026124800_n.jpg

Deák Attila, az egyesület elnöke és Bodnár Béla, elnökségi tag képviselték az Új Palócország Egyesületet a  2018-as Díjátadó Gálán

30429560_1826118940779035_429177081_n.jpg

A 2018-as Díjátadó Gála 2018. április 17-én került megrendezésre a MagNet Közösségi Házban, Budapesten. Sajnos idén kategóriánkban és a közönségszavazáson sem sikerült első helyezést elérnünk, de köszönjük a szakmai zsűri elismerését, hogy érdemesnek tartotta szervezetünket, kezdeményezésünket a döntőbe jutásra.

 

https://civildij.hu/


Vujity Tvrko előadás és kávéházi beszélgetés Salgótarjánban

Csütörtök este teltház előtt zajlott Vujity Tvrtko első salgótarjáni előadása, Túl minden határon címmel. A közönség köszöntésekor Tvrtko azt kérte, hogy az időutazás végén csak az tapsoljon, aki erősebbnek érzi magát, a lehengerlő két órát követően a közönség álló tapssal köszönte meg az erőt, amit kapott.

 

27847869_1728534293864894_1652459346_n.jpg

Vujity Tvrtko és az Új Palócország Egyesület elnökségi tagjai


Az Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti hónapok óta készült Vujity Tvrtko előadására, melynek a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központ adott otthont. Újonnan induló Diákklubunk második eseményét is Tvrtko látogatásához igazítottuk, így került megrendezésre a kávéházi beszélgetésünk a Hello Cafe-ban, melynek sztárvendége a világutazó író, riporter volt.


A fiatalok és mi is izgatottan vártuk azt az egy órát, amikor személyesen tudunk beszélgetni a sokat látott televíziós riporterrel. Tvrtko nagyon közvetlen és érdeklődő volt az egyesület munkásságát, a várost jelenleg jellemző társadalmi és gazdasági folyamatokat, valamint a diákok terveit és lokálpatriotizmusát illetően. Sokat mesélt nekünk ő is szülővárosa iránt érzett szeretetéről és kötődéséről.

 

27848042_2072745356072398_574787407_n.jpg

2. Diákklub rendezvényünknek a Hello Cafe adott otthont, ahol Vujity Tvrtkoval beszélgettünk

emmi_color_cmyk__6_.jpg


„Nagyon inspiráló volt, hogy a februári Diákklub vendége egy híres újságíró, médiaszemélyiség Tvrtko volt, aki személyesen megosztotta élettapasztalatait és sok hasznos tanáccsal látott el minket a továbbtanulással, Salgótarján jobbá tételével kapcsolatosan. Exkluzív keretek között zajlott le a februári brainstorming esemény, emelve ezzel a Diákklub színvonalát és megerősítette bennünk azt, hogy jó ennek a körnek a tagjának lenni.” – véleményezte Kiss Dorina 2018. második fiataloknak szánt rendezvényét.


Este hat órakor, korom sötétben és néma csendben kezdődött az előadás, a két órás időtartam alatt Tvrtko az érzelmek sokaságát segített átélni a közönségnek. Az Új Palócország Egyesület azért jött létre, mert a szervezet tagjai elkötelezettek városuk iránt, szeretik azt. Az erő amit Tvrtko adott mindenkinek az előadásával segíthet abban, hogy magunkra és környezetünkre odafigyeljünk, valamint inspirálhat minket arra is, hogy ezt a várost közösen tegyük jobbá.


Pályaválasztás, pályaorientáció az Új Palócország Egyesületnél

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2018. januárjától Diákklubunk keretében már színvonalas rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is kínálunk tagjainknak. 2018. 01. 26-án tartottuk meg első rendezvényünket Pályaválasztás, pályaorientáció címmel.

emmi_color_cmyk__6_.jpg
Melynek témáját a felsőoktatási felvételik beadásának közelgő határideje adta. 2017-ben is üzemelt Diákklubunk, így a tagok kifejezett kérésének tudtunk eleget tenni, amikor megszerveztük és megvalósítottuk a pályaválasztással kapcsolatos rendezvényünket. A fiatalok számára olyan előadó meghívását tűztük ki célul, akinek feltehetik kérdéseiket, segíti őket eligazodni a szakmák, foglalkozások világában, valamint hozzájárul ahhoz, hogy megismerjék önmaguk, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb pályát válasszák.


Fontosnak tartjuk, hogy a diákok közelebbről is megismerjék az őket érdeklő foglalkozásokat és tisztában legyenek azzal, hogy mit is csinál a mindennapok során egy webdesigner vagy egy rendőrnyomozó, milyen karrier utat lehet bejárni közalkalmazottként, és hogy lehet elkezdeni egy vállalkozást.

 

diakklub.jpg

Az év első rendezvényét Lehoczki Erik, az Új Palócország Egyesület elnökségi tagja nyitotta meg

 

A résztvevő fiatalok egyesével elmondták, mi az a foglalkozás (foglalkozások) ami érdekli őket, miért tartják optimálisnak és milyen kompetenciáikra alapozzák, hogy számukra ez lenne a megfelelő életút. Az egyes szakmákhoz kapcsolódóan nem csak az oktatási intézmény kiválasztásában, de az adott képzettségekkel való racionális elhelyezkedési, valamint előrelépési lehetőségekre és bérezésre is rálátást kaptak.


A kötetlen beszélgetés során a tanulók megismerhettek egy személyiségtesztet is, amely kitöltése a továbbiakban is segítséget adhat számukra a felvételi jelentkezésekkel kapcsolatos döntés meghozatalában, valamint közösen áttekintették a felvi.hu weboldalát.


„Nagyon hasznosnak találtam ezt a rendezvényt, hisz az iskolába sajnos nem mindig van idő megbeszélni a pályaválasztással kapcsolatos kérdéseinket. Pénteken gazdagabbak lettünk olyan információkkal, amelyek segíteni fognak eligazodni a pályaválasztás útvesztőiben” – mondta Kiss Dorina, érettségi előtt álló tagunk.
Fenyvesi Zsolt pedig az alábbi választ adta érdeklődésünkre – „Nagyon hasznosnak találtam a rendezvényt, sok új információval gazdagodtam, amely a továbbtanulási lehetőségeimhez adott inspirációt. Szeretnék részt venni a többi diákklub rendezvényen is.”


Február 8-án kávéházi beszélgetésre várjuk meglévő és leendő tagjainkat, melynek a Hello Cafe ad otthont. A rendezvény sztárvendége Vujity Tvrtko, Joseph Pulitzer-emlékdíjas horvát származású magyar író, újságíró, Magyarország egyik legnépszerűbb televíziós riportere. Várunk minden fiatalt szeretettel 16 órától.


Érdeklődni/Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
info@ujpalocorszag.hu
06-20-407-20-88

 

 


Sikeres egyeztetések a 2018. évre vonatkozóan

2018. december 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában írtunk alá azt a támogatási szerződést, mely a Veresné Novák Katalin államtitkár asszony által megítélt 1.000.000 Ft összegű támogatásról szól, Diákklub rendezvényeinkre. Az előadások, tanácsadások, workshopok tematikáját a fiatalokkal közösen alakítottuk ki, hogy valóban értékteremtő és hasznos események legyenek az ifjú generáció számára.

 

facebook (1).jpg

 

A szerződéskötést követően a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkarőpiacért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezető asszonya, Almási Erzsébet fogadott minket. A közel két órás egyeztetés során különböző együttműködési pontokat találtunk, január végén közös munka veszi kezdetét, mely által fontos szerepünk lehet akár országos szinten is a fiatalok külföldről való hazahozatalában.


I. Karrierbörze Salgótarjánban

2017.11.16-án került megrendezésre az első komplex Karrierbörze, Salgótarjánban. A rendezvényre elsősorban azokat vártuk, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve fontosnak tartják a helyi lehetőségek megismerését és tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket.

Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezésével ebben az évben is megrendezésre került a „Pályaválasztási Kiállítás 2017”. A rendezvénysorozata kiemelt programja a Nógrád Megyei Önkormányzat, az Új Palócország Egyesület és a Nógrád Megyei Mérnöki Kamara közreműködésével szervezett Karrierböze volt Salgótarjánban, a Városi Sportcsarnokban.


„Ti azt mondjátok, hogy el kell innen menni, mi meg azt mondjuk, hogy rengeteg cég van Nógrád megyében és most meg is mutatjuk Nektek ma és holnap a salgótarjáni sportcsarnokban!! Gyertek sokan!” - Deák Attila, az Új Palócország Egyesület elnökének gondolataival tettünk közzé bejegyzést közösségi oldalunkon a csütörtöki rendezvény ideje alatt.

 

23714975_1847257905315082_1085407202_o.jpg

Az Új Palócország Egyesület elnökségi tagjai: Bodnár Béla, Deák Attila, Lehoczki Erik

 

Nógrád megye legjelentősebb karrierrendezvényének tematikáját úgy alakítottuk ki, hogy a középiskolás korosztály szívesen látogassa a rendezvény kiállítóit, érdeklődésüket felkeltsük a különböző előadásokkal, személyes tanácsadásokkal. A rendezvény legfontosabb céljául azt tűztük ki, hogy a térségben élő fiatalok tudatosan válasszanak felsőoktatási intézményt, szakmát, és döntésük előtt megismerjék a helyi munkáltatókat, valamint azokat a munkaköröket, melyekre van kereslet és ahol az iskola elvégzése után szívesen is dolgoznának, ezzel csökkentve az elvándorlás mértékét. A kétnapos rendezvény második napján a Nógrád Megyei Kormányhivatal Állás- és képzési börzét tartott, ahova az álláskeresőket, a más országban és/vagy megyében dolgozókat, valamint azokat várták, akik szívesen váltanának munkahelyet.


23757559_1847258065315066_2133150915_o.jpg

Megnyitó előtt 5 perccel már telle volt a kiállítótér érdeklődőkkel

 

Az első komplex pályaválasztási kiállítás nagy sikert aratott a látogatók és a kiállítók körében egyaránt. A rendezvényt több, mint 1000 diák kereste fel a hat órás nyitva tartási idő alatt. A középiskolások és szüleik 44 kiállító munkáját ismerhették meg, számos elismert felsőoktatási intézmény, civil szervezetek, illetve Nógrád megye legnagyobb munkáltatói fogadták el meghívásunkat.

 

23874478_1854013271306212_1227904141_o.jpg

Matthias Viessmann és az Új Palócország Egyesület elnöksége


Nagyszámú kísérő program is várta a fiatalokat, Matthias Viessmann előadása a „Pályaválasztás, pályaorientáció, ahogy egy cégvezető látja” címet kapta, míg Dr. Micserics József „Fiatalon, gazdagon” címmel tartott nagysikerű előadást, a rendezvény ideje alatt a látogatók megismerhették a felvételi interjú csapdáit és próbainterjún is részt vehettek.

 

23897135_1854012591306280_775780291_o.jpg

Dr. Micserics József "Fiatalon, gazdagon" című előadása közben

A nagysikerű rendezvény a továbbiakban is arra bíztat minket, hogy munkánkra szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében. A jövőbeni célunk, hogy a rendezvény minden évben megvalósuljon, mindig egyre jobb és teljes mértékig a fiatalok igényeire szabott legyen. Jövőre találkozunk!


Pindroch Csaba lett egyesületünk arca

Örömmel jelentjük be, hogy Pindorch Csaba, salgótarjáni származású színművész miután megismerte egyesületünk céljait és tevékenységét, tegnapi napon az Új Palócország Egyesület arca lett.


Pindroch Csaba kötődését Salgótarjánhoz az is mutatja, hogy 2014-ben egy kampány keretében már részt vett a Karancs-Medves és vidékének népszerűsítésében. A színművész 1972-ben született Salgótarjánban, majd a Színház- ás Filmművészeti Egyetem elvégzése után számos nagysikerű színdarabban és filmszerepben bizonyította tehetségét.


Számos színházi szerepe közül a két leghíresebb a Frankie és Johnny, amiben a főszerepet kapta, valamint A vágy villamosa. 2002-ben a Valami Amerika című vígjáték hozta meg számára az igazi hírnevet, amiben Várnai Tamás filmrendezőt alakította, a film folytatását 2008-ban mutatták be a mozik.

Forrás: Wikipedia

 

logos.jpg

 Az Új Palócország Egyesület képviselői és Pindroch Csaba, a nagysikerű Segítség, megnősültem! előadás után, Salgótarjánban

Lehoczki Erik, Lehoczki-Gallai Gréta, Deák Attila, Pindroch Csaba, Bodnár Andrea, Bodnár Béla

 

2016-ban debütált első önálló estje, a Segítség, megnősültem! címet viselő bohózat és sand-up comedy, amely a házasság témáját járja körül. A Thália Színházi premiert követően, jelenleg az ország több színházába is ellátogat egyszemélyes darabjával.


Vujity Tvrtko ...Túl minden határon…


Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti szervezésében hozzánk is ellátogat, Vujity Tvrtko nagy sikerű motivációs előadása. 2018. február 8-án Salgótarjánban, A József Attila Művelődési és Konferencia Központban lebilincselően izgalmas est várható, a Föld körül. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, ami felemel és sokkal erősebbé tesz! Egy este, amit soha nem fog elfelejteni!

 

23414616_1924395324253761_1676870674_n.jpg

 

Early bird jegyek a József Attila Művelődési és Konferencia Központ jegypénztárában 1990 forintos áron már kapható a készlet erejéig, de legkésőbb 2017. december 31-ig.


Elővételes jegyek 2018. január 1-től 2200 forintért kaphatók, a helyszínen pedig 2500 forintos áron lesznek elérhetők.


Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!

A Tesco "Ön választ, mi segítünk" programján elnyert pályázat keretein belül megvalósuló "Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!" önfejlesztő foglalkozások hamarosan indulnak.

 Szoro (1).jpg

Az önfejlesztő képzések célja felkészíteni az álláskeresőket, hogyan kommunikáljanak meggyőzően írásban és szóban, valamint nonverbális jelzéseikkel. Olyan tapasztalatokat és technikákat kívánunk átadni a résztvevőknek, melyek elősegítik a hatékony elhelyezkedésüket Salgótarjánban és térségében. A résztvevők elsajátítják az önéletrajz elkészítésének mesterfogásait, megismerik a kísérőlevél írásának technikáit, valamint tippeket kapnak arra, hogyan lehetnek magabiztosak és sikeresek az állásinterjún.

A tréningek tematikája/anyaga minden alkalommal azonos, a résztvevők (a szabad helyek függvényében) szabadon választhatnak az előre meghirdetett időpontokból. Jelentkezni az info@ujpalocorszag.hu e-mail címen vagy a 0620/407-20-88 telefonszámon lehet.

 

A részvétel minden esetben díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött!


Interjú Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökével

Óriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között.

Interjú Deák Attila vállalkozóval az Új Palócország Egyesület elnökével
Elnök úr! Nógrád lesz a díszvendége Budapesten a június 28-i NGM – KKVHÁZ eseménynek. A télen Balassagyarmat adott helyet a KKVHÁZ Nógrád kezdeményezésnek. A játékos vetélkedőn az Ön által vezetett csapat nyert. Ebben nem kis szerepet játszott, hogy az emberi erőforrás elvándorlását mély beleéléssel fogalmazta meg. Megállítható a további elvándorlás a megyéből?

Készültünk a vetélkedőre, és szerettük volna megnyerni egy szakmailag megalapozott, sikeres előadással.
Az egyesület létrejöttét a tagokban élő tenni akarás hozta létre, amelyet a Salgótarjánban az utóbbi 27 évben nagymértékben romló gazdasági-, társadalmi- körülmények és az ezekre visszavezethető folyamatos elvándorlás váltott ki. Az Új Palócország Egyesületet 10 fiatal salgótarjáni vállalkozó alapította 2016 első felében. Fő célunk Salgótarján, valamint a teljes Palócország felvirágoztatása, a térség gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítése, egy élhetőbb környezet megteremtése érdekében. Az elvándorlás megállítását és ennek a folyamatnak a visszafordítását elsősorban beruházók, nagyvállalatok, multinacionális cégek, valamint beszállítóik Nógrád megyébe csábításában látjuk, mely folyamat hatalmas munkahelyteremtést eredményezne, de a turizmus fellendítésében és felélesztésében is látunk potenciált. Salgótarján és térségéből vándorolt el a helyi lakosság arányában a legtöbb ember, illetve egy mostani kutatásunkból kiderült, hogy a középiskolások 90%-a nem itt tervezi a jövőjét végzettsége megszerzését követően, de versenyképes bérekkel és komoly munkahelyteremtő beruházásokkal a fiatalok 70%-a maradna, továbbá rengeteg embert haza tudnánk hozni nem csak belföldről, de külföldről is kellő munkatapasztalattal és nyelvtudással. Lesz egy kutatásunk is a külföldön, vagy az ország más területein dolgozókra vonatkozóan, mely óriási meglepetést tartogat, és hihetetlen mennyiségű, most még rejtett erőforrást tud majd biztosítani az ide települő cégek számára.

 

kkvhazErik2.jpg

Deák Attila és Náray Balázs az NGM-KKVHÁZ rendezvényén, Balassagyarmaton

 

Ön a nemzetközi nagyvállalatok betelepülésében látja a megoldást. Ha az állam segítségét kérnék, akkor mire lenne leginkább szükségük?

Ha esetleg rendelkezésre állnak majd források kutatásaink finanszírozására, lényegesen gyorsabban fogunk haladni céljaink megvalósítása felé. Az állam a beruházásösztönző tevékenységünkben és a befektetők megkeresésében, illetve ajánlásában is lehetne partnerünk, mert mi az ország más részeivel ellentétben fogunk tudni rendelkezésre bocsátani megfelelő mennyiségű szakképzett munkaerőt. A mi tevékenységünktől függetlenül is reméljük azért, hogy az állam elősegíti a jövőben az innovatív és a nagy GDP-t előállító cégek idetelepülését.
Amennyiben elindul a potenciális befektetők megkeresése, a beruházás-ösztönző tevékenység és lesznek olyan nagyvállalatok vagy multinacionális cégek, akik érdeklődését fel tudjuk kelteni, akkor azt várjuk az államtól, hogy minden lehetséges eszközével járuljon hozzá a beruházások elindításához.
Az állam működjön együtt Salgótarján város vezetésével az ipari területek rekultiválásával, kialakításával, illetve annak infrastruktúrális fejlesztésével kapcsolatosan hatékonyan, és ezt a tevékenységét kezdje meg a lehető leghamarabb.
A turizmus fejlesztését is fontosnak tartjuk: ahhoz, hogy Salgótarján és térsége felkerülhessen az ország turisztikai térképére, nélkülözhetetlennek tartjuk, hogy a megyeszékhelyen legyen megfelelő színvonalú szálloda. Az EU-s pályázatoktól függetlenül az állam kormányzati támogatást nyújthatna a turisztikai fejlesztési tervek megvalósításához.

 


19402394_1662188983821976_1340247679_o.jpg
 Gulyás József, Dr. Bablena Ferenc, Deák Attila és Bodnár Béla az Új Palócország Egyesület irodájában

 

Egy kiadványukban így fogalmaznak „párt függetlenek”. Ennek a kijelentésnek mi lett az eredménye? Mindenki a szövetségesük lett, vagy mindenki távolságot tart.

Mindenképpen szerettük volna alapelveinkben megfogalmazni a pártfüggetlenséget, mivel mi mindenkivel szeretnénk együtt, előre haladni, és együttgondolkodni, akinek ugyanaz a célja, vagy a filozófiája, mint nekünk, hogy jobbá, élhetőbbé tegyük Salgótarjánt. Az Új Palócország Egyesület szeretne együttműködni a mindenkori kormánnyal, a megyei vezetéssel és a városvezetéssel is, bármely pártot is képviselik. Ha egy a célunk, akkor szeretnénk velük együttműködni, együtt alakítani a város jövőjét. Megalakulásunkkor éreztünk egy kis távolságtartást, illetve kivárást részükről, de az egyesület már 1 éves, és hétről hétre bizonyítja, hogy abba az irányba halad céljaival, amiért megalakult, ezért egyre nagyobb bizalmat kapunk minden fél részéről. Sőt, már csatlakoztunk a salgótarjáni és a Nógrád megyei foglalkoztatási paktumokhoz egyaránt, továbbá egyre több megkeresést kapunk különböző szervezetek és államtitkárságok részéről is, ami rendkívül jó visszajelzés, és ez utóbbi találkozóktól nagyon sokat várunk.


Nem példa nélküli az országban, hogy a megyék nagy városai rivalizálnak. Így van ez Nógrádban is. Lát arra esélyt, hogy a megyei értelmiség egy asztalhoz üljön? Esetleg épp egy KKVHÁZ rendezvényen?

Óriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között. Amíg nem működik megfelelően az információáramlás közöttük, addig nem fog hatékonyan működni a gazdaság, és nem fognak megoldódni a hosszú távú gazdasági, társadalmi és munkaerőpiaci problémáink sem. Reméljük, hogy létre tud jönni közös célok megfogalmazása után egy együttműködés, és egy hatékony közös munka mind a megyei városok között, mind a helyi vállalkozók körében. A KKVHÁZ rendezvénye egy remek színtere lenne ennek az összefogásnak.

 

Ön kisvállalkozó. 50 embernek ad kenyeret. Mivel foglalkozik és hogy jut energiája egy Új Palócország megalapítására?

Már gyakorlott közgazdászként kerültem közelebb édesapám régóta működő víz-, gáz-, fűtésszereléssel foglalkozó mikrovállalkozásához, ahol láttam a szervezeti problémákat, és ahova rengeteg új ötletet és innovatív megoldást hoztam, majd 2009-ben megalapítottam saját vállalkozásomat is, amely már komplex generálkivitelezéssel és építőanyag kereskedelemmel foglalkozik. A 10 fő alatti létszámról néhány év alatt 40-50 fős létszám irányításáig jutottam el, mely jelen pillanatban alvállalkozókkal együtt sokszor akár 70 ember irányítását jelenti. Nem ritka, hogy 12-14 órákat dolgozok, de a cégem kiváló szakembergárdájának köszönhetően, tudnak tehermentesíteni, ha lokálpatriótaként Salgótarján és térségének segítségére kell sietnem. Az egyesületben történő munkavégzésem nem függ az esetleges szabadidőm rendelkezésre állásától: az utolsó utáni pillanatban vagyunk Salgótarján esetében, itt már nem számít az egyéni érdek, vagy a kényelem. Minden egyes nap számít! Az egyesület elnökségi tagjaival sokszor a magánéletünkről, vagy fontosabb céges eseményekről, tárgyalásokról kell lemondanunk azért, hogy tegyünk a városért, de ezt szívből tesszük és hiszünk abban, hogy sikerül a rendszerváltás óta tartó negatív tendenciát megváltoztatni.


 Forrás: Gulyás József interjúja Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökével

http://www.kkvhaz.hu/cikk/2801-interju-deak-attilaval-az-uj-palocorszag-egyesulet-elnokevel

 

Elérhetőségeink:
3100 Salgótarján, Mérleg út 2.
+36-20/470-2088
e-mail: info@ujpalocorszag.hu
web: ujpalocorszag.hu
facebook: https://www.facebook.com/ujpalocorszag/?fref=ts
legutóbbi kutatásunk: http://ujpalocorszag.hu/blog/2017/06/19/breszto-emberek-elmennek-a-fiatalok/40

 


Ébresztő emberek, elmennek a fiatalok!

Az Új Palócország Egyesület, A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány „Civil staféta”című projektjével együttműködve hat középiskolában/gimnáziumban, összesen 16 előadást tartott az elmúlt pár hét során. Fontosnak tartjuk a fiatalok igényeinek és gondolkodásmódjának megismerését, hiszen nélkülük nincs jövője Salgótarjánnak. A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében összesen 584 kérdőív került kitöltésre, melyek eredménye az alábbi elemzésben olvasható.

A kérdőívet kitöltő diákok 56,8%-a férfi, 43,2%-a nő. A legtöbb kitöltés a 16. és 17. életévüket betöltött fiataloktól érkezett, ennek egyik oka az, hogy a végzős osztályokhoz az érettségik közelsége miatt nem sikerült eljutnunk.

diagarmm1..jpg

A kitöltések zöme Salgótarjáni lakosú fiataloktól érkezett (239 kitöltés), a legtöbb diákot Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában (186 fő), valamint a Bolyai János Gimnáziumban (135 fő), a Madách Imre Gimnáziumban (122 fő) sikerült megszólítanunk.

diagarmm2..jpg

A megkérdezett diákok 83,8 %-a szeretne az érettségit követően továbbtanulni, 16,2%-nak azonban nincsenek ilyen irányú tervei.

diagaramm3..jpg

Azok, akik szeretnének továbbtanulni az érettségit követően zömében az egyetemi szintű oktatást jelölték meg, mint képzési formát. A mindössze két egyéb válasz között a szakma megszerzése szerepelt, amely a jelenleg Salgótarjánt és egész Magyarországot jellemző szakemberhiányra nézve még negatívabb folyamatokat eredményezhet.

uj.jpg

Arra a kérdésre, hogy „Tanulmányaid befejezése után milyen munkaterületen szeretnél elhelyezkedni?” a fiatalok több választ is megjelölhettek. A legkedveltebb szakmák az Információs technológia (18%), az Építőipar (17,8%), a Vendéglátóipar és idegenforgalom (17%), valamint a Kereskedelem és értékesítés (16,6%). A legkevésbé kedvelt munkaterület a felsoroltak közül az Adminisztráció (2,7%), az Egyéb kategóriában pedig az alábbi területek kerültek több diák által is megjelölésre: oktatás, sport, szépségipar, filmipar, autószerelő, gépipar, gépészet, kozmetikus, stb.


A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében sokrétű, kreatív, őszinte véleményeket hallhattunk az új generációtól, akiknek talán a legnagyobb rálátása van arra, hogy mi az, ami igazán fontos ahhoz, hogy jövőjüket ide tervezhessék, és vonzóbbá, élhetővé tegyük szeretett városunkat. Fiatalok nélkül nem lehet jövőt építeni Salgótarjánban, ezért is elkeserítőek azok a statisztikai adatok, melyeket a „Végzettséged megszerzését követően hol tervezed a jövőd?” kérdésre adtak a diákok.

diagarmm5.jpg

Az alábbi kérdésre voltak akik több választ is megjelöltek, így az adatok megoszlása túllépi a 100%-ot. Az összes, 624 válaszból mindössze 64-en írták, hogy Salgótarjánban és térségében tervezik a jövőjüket, ez csupán 10,25%. Kimagasló azoknak a száma, akik „Magyarországon, de más megyében”, valamint „Külföldön” tervezik a jövőjüket, tehát összesítve a fiatal generáció (a megkérdezettek alapján) 89,74%-ban el szeretné hagyni Salgótarjánt és az ország más területein és/vagy külföldön képzeli el a jövőjét.

diagarmm6.jpg

A felmérés során kiderült, hogy a város elhagyásának legfőbb okai, a versenyképes fizetés és a megfelelő számú munkahelyek hiánya. Az 584 kitöltőből 413 fő jelölte meg ezt az opciót városban maradásának feltételeként a versenyképes fizetést, tehát a válaszadók 70,7%-a szerint a bérszínvonal emelése, valamint a munkahelyteremtésnek (a 37,1%-a tartja kiemelten fontosnak) kell lennie az elsődleges fejlesztési területnek.


Sokan emelték ki negatívumként a nem megfelelő kulturális események, szórakozási lehetőségek és programok kínálatát, 29,9% szerint ezek bővítésével javulna Salgótarján szakember megtartó képessége. 116 fő, azaz 19,9% szerint a közbiztonság növelése is pozitívan befolyásolná a lakosság csökkenését. A kutatás alapján, a megkérdezett fiatalok szerint a legkevésbé várost elhagyó ok (lehetséges válaszlehetőségek közül) a felsőoktatás hiánya. Azonban az utolsó hely nem jelenti azt, hogy nem tartják fontosnak, hiszen ezt a válaszlehetőséget is 95 diák jelölte be, ez a válaszadók 16,3%-a.


Kíváncsiak voltunk rá, hogy az itt élő fiatalok számára mi hiányzik Salgótarjánból, és melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolni tudják őket abban, hogy itt tervezzék jövőjüket és a megyeszékhely valóban vonzó és élhető hely legyen számukra a kérdőívben felajánlott válaszlehetőségeken túl.


A legtöbben a szórakozási lehetőségeket, közösségi tereket, programokat, valamint a strandot és a plázákat, bevásárló helyet hiányolják. Többször említésre került a fiatalok részéről, hogy hiányzik számukra a felsőoktatási intézmény, a parkok és a szép környezet a városból.

Az Új Palócország Egyesület és a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány nagyon fontosnak tartja a helyi fiatalok megszólítását, és megtartását. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy továbbtanulásuk után jövőbeni céljaikhoz, elhelyezkedésükhöz, családalapításhoz Salgótarjánt válasszák.


Gondoljunk bele abba, hogy jelenleg az 584 diák (624 válasza alapján) 89,74%-a nem ebben a városban tervezi jövőjét, hanem más megyében vagy külföldön szeretne elhelyezkedni. Ha továbbgondoljuk és az összes középiskolás osztály esetén ugyanezzel a százalékos aránnyal kalkuláljuk az elvándorlók számát, 10 éven belül több ezer aktív munkavállalóval csökkenhet Salgótarjánban és környékén. Elenyésző azon diákok száma (10,26 %), akik látnak még fantáziát és lehetőségeket, egy új élet reményét a városban.

 


Leszakadt, elnéptelenedett városból régiós központ

Nógrád megye szempontjából minden idők talán legjelentősebb gazdaságpolitikai megegyezésére került sor március 21-én. Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban tett látogatásának az egyik legnagyobb eredménye, hogy politikai nézetektől függetlenül, közösen kezdtek el dolgozni egy jobb városért. Az Új Palócország Egyesület egyik célja megvalósulni látszik, a pártok ugyanis felismerték az együttműködés szükségességét és megtették a legfontosabb lépéseket egy új és élhető megyeszékhelyért.


Március 21-én, kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt polgármester aláírták a „Modern Városok Program” keretében született együttműködésről szóló megállapodást. A miniszterelnök olyan csomaggal érkezett Salgótarjánba, amire senki nem számított. Üdvözöljük az új, közös utat, melynek eredményeképp valóban van remény Nógrád megye megújulására.

 

4.jpg

Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban (Fotó: Niederland Dávid)


Minden bizonnyal nem irreális jövőkép többé a fellendülés, és joggal gondolhatjuk, hogy ezek után felgyorsulnak az események és kidolgozásra kerül egy olyan program a város és a kormány részéről, amely optimálisan fel tudja használni a közel 100 milliárd forintot, amely Salgótarjánba érkezhet. Az Új Palócország Egyesület ezúton is szeretné biztosítani a város, a megye és a kormány összes érintettjét, hogy továbbra is részt kívánunk venni bármilyen együttműködésben, mellyel segíteni tudjuk a térség gazdasági és társadalmi fejlődését. Bízunk benne, hogy minden a megyében elköltött támogatással egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az elmúlt 27 év lemaradását közös erővel le tudjuk győzni.


Ahhoz, hogy Salgótarján gazdasága fejlődni tudjon, kiemelkedően fontosnak tartjuk a négysávos főút és a várost elkerülő útszakasz elkészülését, valamint a barnamezős területek rekultiválását. A terveknek minél hamarabb el kell készülniük, hogy elkezdődhessen az effektív munka. A rekultiválás során létrejövő „új” ipari területekre betelepülő cégek felkutatását, már a fejlesztési tervekkel párhuzamosan meg kell kezdeni, valamint össze kell tudni hangolni a vállalatok igényeihez igazodó oktatás kialakítását. Működésük megkezdéséig el kell készülnie annak a rejtett emberi erőforrás adatbázisnak, mely tartalmazza a mozgósítható, hazahozható, potenciális munkavállalói réteget.

 

1.jpg

Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Niederland Dávid)


Véleményünk szerint a turisztika és gazdaság-ösztönzés szempontjából is meghatározó lenne egy szálloda felépülése a városban. Annak érdekében, hogy regionális központ tudjon válni Salgótarjánból ez egy hatalmas jelentőséggel bíró, igazi kulcsfeladat.


A városközpont modernizálására már régóta szükség van. A 60-as évek építészeti stílusát viselő belváros modern várossá alakítása pozitív hatással lenne az itt élőkre, valamint a városba látogató turistákra és potenciális befektetőkre egyaránt. Jó iránynak tartanánk, ha a város olyan helyi, vagy a megyéből származó tervezők bevonásával valósítaná meg a belváros rekonstrukcióját, akiknek kötődésük van a megyeszékhelyhez. Ennek elősegítése érdekében versenyt fogunk hirdetni, ahol ezek a tervezők lehetőséget kapnak Salgótarjánnal kapcsolatos terveik publikálására. Kiemelkedően fontosnak tartjuk a helyi szakemberek bevonását és a már meglévő tanulmányok és tervek hasznosítását, amely egyúttal a projekt előkészítési költségeit is minimalizálhatná.


Továbbra is fontosnak tartjuk a helyi fiatalok megszólítását és bevonását Salgótarján újjáépítésébe, a fejlesztési tervek ugyanis talán az ő életükre gyakorolhatják majd a legnagyobb hatást. Feladatunknak tartjuk a jövőbe vetett hitük megerősítését, hogy lesznek lehetőségeik és életterük szülővárosukban és annak térségében. A középiskolás és gimnáziumi tanulókat (11.-12.-13. osztály) megszólító kampányunk részeként, városimázs-építés céllal versenyt hirdetünk. Minden salgótarjáni középiskolát rövidesen fel fogjuk keresni és aktív szerepvállalásra ösztönözzük őket.

 

Az összes fejlesztési tervre vonatkozó egyezményt fontosnak tartjuk a város szempontjából, de vannak olyan gazdaságilag fontos lépések, melyek felgyorsítása a hatékony fejlődés érdekében kiemelkedő. Végre úgy néz ki, hogy elindulnak azok a folyamatok, amelyek ösztönzők lesznek a befektetők térségbe vonzásához, valamint az új, magasabb kvalitású munkahelyek mellett Salgótarján vonzóbb lehet az esetleges hazatérők, és a fiatalok számára is. A kormány és a város megállapodása által létrejött légkör, illetve fejlesztési irány remek háttérként szolgál céljaink megvalósításához. Úgy véljük, hatékonyan és gyorsan kell együttműködni az összes érintettnek a városi fejlesztésekkel kapcsolatban és olyan szakemberek bevonására van szükség, akik képesek megtalálni és kidolgozni a legmegfelelőbb koncepciót, hogy valóban „győztes város” lehessen Salgótarján.


Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!

Nagy örömünkre szolgál, hogy az Új Palócország Egyesület továbbjutott a TESCO „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán. Programunk megvalósításához azonban mindenki szavazatára szükségünk van. Szavazzon Ön is a „Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!” projektre március 8-tól április 4-ig a salgótarjáni TESCO áruházban!

 

Tréningsorozatunk célja a fiataloknak, pályakezdőknek, munkanélkülieknek segíteni hatékonyan elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az önfejlesztő képzés célja felkészíteni az álláskeresőket, hogyan kommunikáljanak meggyőzően írásban és szóban, valamint nonverbális jelzéseikkel. Olyan tapasztalatokat és technikákat kívánunk átadni a résztvevőknek, melyek elősegítik a hatékony elhelyezkedésüket Salgótarjánban és térségében. A résztvevők elsajátítják az önéletrajz elkészítésének mesterfogásait, megismerik a kísérőlevél írásának technikáit, valamint tippeket kapnak arra, hogyan lehetnek magabiztosak és sikeresek az állásinterjún.

tesco-szoro (1).jpg


A legtöbb fiatal munkavállaló, pályakezdő, de sokszor még az idősebb korosztály tagjai sem vettek részt a munkaerő kiválasztás általánosan bevált, szokványos folyamatában. Nem ismerik az önéletrajzírás hatékony módját, formai és tartalmi követelményeit, nincs tapasztalatuk állásinterjú szituációban. Ennek következményeként sokan már a kiválasztás első szakaszában elbuknak, mert nem emelik ki hatékonyan kompetenciáikat, előnyös tulajdonságaikat, a lényegtelen információk mellett elvesznek értékeik. Az izgalom, szorongás és felkészületlenség visszaveti teljesítményüket. Célunk olyan ismeretekkel gazdagítani a fiatal korosztályt, mely gyakorlati megoldásokkal segíti elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. Megismertetni őket, hogy lehet hatékonyan megpályázni, majd elnyerni egy állást. A tréning résztvevői megismerik saját kompetenciáikat, átgondolják, mit szeretnének elérni, képességeikhez mérten gondolkoznak céljaikkal kapcsolatban. Olyan képességek, készségek átadása a cél, mellyel hatékonnyá és sikeressé válnak és az élet számos területen előnyt tudnak kovácsolni a tréningen megszerzett gyakorlati tapasztalatokból, a verbális, a nonverbális és az írásos kommunikáció megfelelő használatával.


A pályázat elnyeréséhez szükségünk van mindenki segítségére! Március 8-tól, egészen április 4-ig a salgótarjáni TESCO áruházban minden vásárlást követően lehetőség van szavazni az egyesület „Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!” programjára. Kérünk mindenkit, segítse az Egyesületet a pályázat megnyeréséhez, hogy mi is segíthessünk!


Fiatalos szemlélettel a felzárkózás felé

2017. február 27-én, hétfőn délután került megrendezésre a Nemzetgazdasági Minisztérium KKVHÁZ vitadélutánja Balassagyarmaton, a Városháza épületében. A kávéházi hangulatú beszélgetés során a versenyzők csapatokban vitatták meg, mit jelent számukra a hátrányos helyzetű régió, milyen megoldási javaslataik vannak és ezekhez milyen gyakorlati segítséget várnak a kormánytól. A verseny Nógrád megyei fordulójának győztese az Új Palócország Egyesület lett.

 

image2.JPG

Az Új Paócország Egyesület csapata négy tagja

 

 

A KKVHÁZ Kis- és Középvállalati Klubja rendezvényére az Új Palócország Egyesület szívesen vette a meghívást és egy 5 fős csapattal képviseltette magát. Az egyesület annak ellenére, hogy a térségben sikeresen működő vállalkozások vezetői alapították, mégis más szemszögből közelítette meg a hátrányos helyzetből való kitörés, a felzárkózáshoz vezető út lehetőségét, mint a többi versenyben résztvevő asztaltársaság.

A verseny zsűrije és szervezői nagy érdeklődéssel fogadták a fiatal vállalkozókból álló csapatunk elképzeléseit, gondolatait. Szemléletmódunk ugyanis a gyökereinkhez, hagyományainkhoz tér vissza. Az egyesület fejlesztési iránya nem szűkül be egy város, térség, járás vagy régió határai közé. Mi Palócország területében gondolkozunk, mely fejlesztési elképzelés lehetőséget ad számunkra Felvidéktől Hatvanig és Balassagyarmattól Egerig multinacionális cégek és beszállítóik betelepítésére, az ő igényeikhez igazodva.  Az egyesület Új Palócország központjának azonban Salgótarjánt, Nógrád megye székhelyét tűzte ki, ezért tevékenységük elsősorban a város gazdasági felzárkóztatására irányul.

 

kkvhaz2.jpg

Deák Attila prezentációja

 

A többi asztaltársasággal ellentétben az egyesület egy, vagy több nagyvállalat, multinacionális cég térségben telepítésében látja a térség gazdasági és társadalmi felzárkózásának lehetőségét. Véleményünk szerint ugrásszerű munkahelyteremtéssel, versenyhelyzet kialakulásával lehet elérni azt a bérszínvonalat, ami a KKV szektor erősödéséhez is vezet.

Arra a kérdésre, hogy milyen segítséget várunk a Kormánytól, összefoglalva az alábbi válaszokat adtuk. A Kormány segítse elő innovatív és nagy GDP-t előállító cégek idetelepülését, valamint a beruházás-ösztönző tevékenységünkben és a befektetők megkeresésében legyen partnerünk. Amennyiben elindul a potenciális befektetők megkeresése, a beruházás-ösztönző tevékenység és lesznek olyan nagyvállalatok vagy multinacionális cégek, akik érdeklődését fel tudjuk kelteni, akkor azt várjuk a Kormánytól, hogy minden lehetséges eszközével járuljon hozzá a beruházások elindításához. Működjenek együtt az ipari területek kialakításában dinamikusan, amennyiben egy vállalat a beruházása elindításához talál megfelelő területet, segítsenek ipari területté nyilvánítani, rekultiválni, infrastruktúráját fejleszteni.

A turizmus fejlesztését fontosnak tartjuk. Ahhoz, hogy Salgótarján és térsége felkerülhessen az ország turisztikai térképére, nélkülözhetetlen egy megfelelő színvonalú szálloda kialakítása a megyeszékhelyen. Az EU-s pályázatoktól függetlenül az állam kormányzati támogatást nyújthatna a turisztikai fejlesztési tervek megvalósításához.

Bízunk benne, hogy ötleteinkkel, gondolatainkkal sokak érdeklődését felkeltettük, valamint, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőinek segítségével, a prezentáció során megfogalmazott kéréseink effektív eredményeket hoznak a térség számára.


Csatlakoztunk a Nógrád megyei foglalkoztatási paktumhoz

2017.02.17-én az Új Palócország Egyesület ünnepélyes keretek között csatlakozott a Nógrád megyei foglalkoztatási paktumhoz. Reméljük, hogy együttműködésünkkel rész tudunk venni abban, hogy Nógrád megye vonzó célpontja legyen az újonnan induló beruházásoknak és ezzel új munkahelyeket teremtsen a térség lakosságának.

A Nógrád megye önkormányzata által vezetett, „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések – Nógrád megyei foglalkoztatási paktum” projekthez való csatlakozási szerződések aláírására került sor 2017.02.17-én Salgótarjánban, a Megyeháza Hadady-Hargitay termében. A megállapodáshoz olyan Nógrád megyei szervezetek csatlakoztak, akik fontosnak tartják a térség gazdaságfejlesztését, valamint a fejlődésnek megfelelő munkaerőigény kielégítését.

paktum.jpg

Forrás: nhc24.hu; Fotó: Hüvösi Csaba

A Nógrád megyei foglalkoztatási paktumról további információk olvashatók: http://nhc24.hu/2017/02/egyuttmukodes-uj-munkahelyek-teremteseert/


Szakmai gyakorlat az Új Palócország Egyesületnél

Sok szempontból jelenthet előnyt pályakezdőként, ha ténylegesen és hasznosan töltöd el kötelező szakmai gyakorlatod. Azoknak a fiataloknak, akik a főiskolai tanulmányaik alatt vagy akár annak megkezdése előtt tudatosan szervezik a karrierjüket már munkaszerződésük lehet diplomájuk kézhezvételekor. A gyakornoki idő akár munkapróbaként is felfogható, hiszen a gyakornok számos képessége megmutatkozik a vállalatnál eltöltött idő alatt, mely egy munkaszerződés aláírásához is vezethet.


Egy pályakezdő önéletrajzában megkülönböztető erővel bírnak a különböző gyakornoki helyeken szerzett munkatapasztalatok és elvégzett feladatok. Nem kizárólag a kiválasztás folyamatában jelent majd előnyt az effektíven elvégzett munka, ugyanis mikor ténylegesen elkezdesz dolgozni, érezni fogod a megszerzett tudás számos előnyét.


Az Új Palócország Egyesület kiemelten fontosnak tartja a helyi fiatalok megtartását. Céljaink között szerepel, hogy a térségből származó fiatal generáció tanulmányai elvégzését követően a térség munkaerőpiacát gazdagítsa tudásával és tapasztalataival, ehhez kívánunk segítséget nyújtani gyakornoki programunk elindításával.

UPE-toborzo.jpg

Számos területen szerezhetsz tapasztalatot az Új Palócország Egyesületnél. Nálunk érdemi munkát tudsz végezni és beleláthatsz különböző munkafolyamatokba. Lehetőséget adunk rá, hogy megértsd az egész működési folyamatot és kivedd a részed céljaink elérésében. Amennyiben más területen szeretnél elhelyezkedni vagy egy nagyobb cég életére szeretnél rálátást kapni, akkor is keress minket bizalommal, segítünk megtalálni a számodra tökéletes gyakorlati helyet Salgótarjánban!

Dolgozz az Új Palócország Egyesületnél vagy kérj tőlünk segítséget, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb szakmai gyarkolati helyet Salgótarjánban vagy térségében!


Elérhetőségeink:
3100 Salgótarján, Mérleg út 2. (Civil Közösségek háza)
info@ujpalocorszag.hu
Tel.: 0620/ 407-20-88


Hazajönnének a fiatalok Salgótarjánba és térségébe dolgozni!

Az Új Palócország Egyesület képviseltette magát a II. Salgótarjáni Felsőoktatási Börzén 2017. január 12-én. Az egyesület egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy szákmájuk, illetve diplomájuk megszerzése után visszahozza Salgótarjánba és térségébe a fiatalokat. Célunk beruházás-ösztönzéssel és turizmus-fejlesztéssel addigra Salgótarjánt élhetőbbé tenni, sok munkalehetőséggel és versenyképes bérekkel.


A Felsőoktatási Börzén a kilátogató fiatalok megismerhették az egyesület gyakornoki programját, valamint, hogy milyen területeken tudnak nálunk szakmai tapasztalatot szerezni tanulmányaik elvégzése alatt. A rövid beszélgetések során a diákok érdeklődhettek egyesületünkről, tevékenységeinkről, valamint saját főiskolai tapasztalatainkról. Rövid kérdőívünk kitöltésével a fiatalok közreműködtek kutatómunkánkban is, az alapmintában összesen 72 fő vett részt.

kep1.jpg

A válaszadók 97,9%-a tervezi, hogy az érettségi megszerzését követően továbbtanul. A különböző oktatási-képzési programok által növekednek a fiatalok elhelyezkedési lehetőségei. Salgótarjánban 2013-óta nincs felsőoktatási intézmény, ennek következményeként a diákoknak muszáj más városban folytatni tanulmányaikat. Nógrád megyét súlyosan érinti a tudáskiáramlás problémája, a diplomájukat/szakmájukat megszerző fiatalok már nem térnek vissza a térség munkaerőpiacára.

kep2.jpg

A felmérésbe bevont diákok több mint fele, 54,2% Salgótarjánban maradna tanulni, ha lenne felsőoktatási intézmény a városban. A felsőoktatási intézmény működése, a hallgatók célirányos, a piaci igényekhez igazított képzése elősegítené a gazdasági folyamatok pozitív alakulását és térség munkaerő megtartó képességét. Az elvándorlás magas aránya ugyanis elsősorban abból ered, hogy a főiskolai egyetemi képzést végző fiatalok tanulmányaik befejeztével nem térnek vissza a megyébe.


A nem túl nagy alapminta ellenére a felmérésből kiderül, hogy lenne igény a helyi felsőoktatási intézmény kialakítására, ami elősegítené a térség humánerőforrás képzettségi szintjének emelkedését.

kep3.jpg

Az elvándorló fiatalok döntését nagymértékben befolyásolja az alacsony bérszínvonal, a beszűkölt munkalehetőségek és az aktív, színvonalas szórakozóhelyek hiánya. A tendencia azt mutatja, hogy a jól kvalifikált, nyelveket beszélő fiatalok az ország gazdaságilag fejlettebb térségeikben találják meg számításaikat és nem térnek vissza.

A kutatásba bevont diákok 77,1%-a, azonban úgy gondolja, visszajönne dolgozni a térségbe, ha élhetőbb lenne a környék és lenne versenyképes fizetés.

Az Új Palócország egyesület kiemelt célja beruházás-ösztönzéssel a multinacionális cégek térségbe csábítása, amely a gazdaságra és a munkahelyteremtésre is élénkítő hatást gyakorolna.

kep4.jpg

A legtöbb diák a Vendéglátóipar/Idegenforgalom/Turizmus területén szeretne elhelyezkedni, ezt követi a sorban az Információs technológia és harmadik helyen a Kereskedelem/Értékesítés. A leginkább kedvelt szakterületek sajnos nem tartoznak a térség ipari és gazdasági sajátosságai közé, ez is elősegíti az elvándorlás folyamatát. Egy új gondolkodásmód szerint, azonban a jövő rajtunk múlik és a kiválasztott jövő megszabja a mai és a holnapi nap teendőit.

 


A salgótarjáni városvezetést irodánkban fogadtuk

Elkészült irodánkban fogadtuk Salgótarján Megyei Jogú Város polgármesterét, Fekete Zsolt urat, alpolgármesterét, Huszár Mátét, valamint Molnár Károly képviselő urat! Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy rendelkezésünkre bocsátották az irodahelyiséget!

7..jpg

8..jpg


Köszönet támogatóinknak

Az Új Palócország Egyesület ezúton szeretné köszönetét kifejezni mindazon támogatóknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy egyesületünk megkezdhette működését a salgótarjáni TIT Székházban.

Köszönjük Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának a rendelkezésünkre bocsájtott irodahelyiséget, valamint a felújítást, a berendezéseket és az irodai eszközöket a Pct Office Kft.-nek, az OTP Bank Nyrt.-nek, Nógrád Megye Önkormányzatának, a Toldinet Kft.-nek, a B&B Salgó Kft.-nek, a Lehoczki Biztonsági Szolgálat Kft.-nek, az L&L Creative Marketing-Média Kft.-nek és a Silver 2009 Kft.-nek.

6..JPG


Példaértékű kezdeményezés Palócföldért

Örömünkre szolgál, hogy az egyesületünk tevékenységéről szóló cikkek egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak különböző hírportálok segítségével. Köszönjük a támogatást és az elismerő publikációt.

Példaértékű kezdeményezés Palócföldért

2016.08.30. 13:33

Van Nógrád megyében egy fiatal helyi vállalkozói réteg, akik nem az ország trendibb vidékein keresik boldogulásukat, hanem elszántan tenni akarnak a térség jövőjéért és felvirágoztatásáért.

Új Palócország Egyesület. Úgy tűnik, érdemes lesz megjegyezni a nevet, mert tagjai igazán nagyívű célkitűzéseket fogalmaztak meg, amihez remélhetőleg megtalálják a megfelelő partnereket is.

"Van remény Palócország felvirágoztatására, amennyiben mindannyian egy cél felé haladunk és erőforrásainkat összefogva nem egymás ellen, hanem egymásért próbálunk meg tenni" – írják a 3100.hu-nak eljuttatott közleményükben, és ezt minden bizonnyal komolyan is gondolják.
 
Az Új Palócország Egyesületet 10 salgótarjáni fiatal vállalkozó alapította meg hatalmas elszántsággal. Az egyesület legfontosabb célja Salgótarján és vonzáskörzete gazdasági és turisztikai fejlődésének elősegítése. Tevékenységével azt kívánja szolgálni, hogy ez a környék élhetőbb legyen, főképpen a munkahelyteremtés ösztönzésével - írják magukról a Facebookon.
 
Az egyesület három fő alapelve a beruházás-ösztönzés, a turizmus-fejlesztés és a pártfüggetlenség. 

Fontos számukra egyebek mellett a helyi fiatalok megtartása mellett az elvándorolt szakképzett munkaerő haza csábítása, vállalkozások Nógrád megyébe csalogatása, új munkahelyek teremtésének elősegítése, a térség turisztikai megújítása, a térség szereplőinek összefogása és a társadalmi összefogás ösztönzése.
 
Bízunk benne, hogy lapunk hallani fog még az egyesületről és a mögötte álló fiúkról.
 
Fenti fotó: Az Új Palócország Egyesület vezetői (Bodnár Béla, Deák Attila és Lehoczki Erik), forrás: 3100.hu

Forrás: http://nogradhont.hu/helyi-hirek/2016/08/peldaerteku-kezdemenyezes-palocfoldert


Van remény Palócország felvirágoztatására

Salgótarján fiatal vállalkozói bebizonyították, hogy vannak még tenni akaró és harcra képes emberek. Az Új Palócország Egyesület 10 salgótarjáni vállalkozója már egyenként is igazolta, hogy tenni akarással, fegyelemmel és kellő hozzáértéssel bármit el lehet érni. Van remény Palócország felvirágoztatására, amennyiben mindannyian egy cél felé haladunk és erőforrásainkat összefogva nem egymás ellen, hanem egymásért próbálunk meg tenni.

Salgótarján lakossága 1980 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, foglalkoztatási rátája 2016-os adatok alapján csupán 49,9%, ami országos átlagot tekintve a legrosszabb. Jelenleg Nógrád megyében a legmagasabb az álláskeresők aránya. Megyei átlagot tekintve az itt élők az ország egyik legalacsonyabb átlagbéréért dolgoznak, melynek eredményeképpen az emberek elkeseredettek, külföldön valamint az ország fejlettebb területein keresik megélhetésüket és biztonságukat. A KSH adatai alapján a megyében eltöltött vendégéjszakák száma 2016. első negyedévében riasztóan alacsony számot mutatott, amely országos viszonylatban a 0,5%-ot sem éri el.

Az egyesület három fő alapelvét, a beruházás-ösztönzést, a turizmus-fejlesztést és a pártfüggetlenséget 10 pontban építette fel. Mindenki közös célját kell, hogy képezze az egykoron jelentős iparváros feltöltése munkahelyekkel, képzett munkaerővel, kíváncsi turistákkal, hiszen ez jelenti a térség lakosainak és új generációinak jövőjét. A sikert a helyi szereplők összefogása, támogatása és tettvágya alapozza meg. Eddig számos szervezet, vállalkozás és magánszemély állt a kezdeményezés mellé egyelőre szóban, de augusztus végétől folyamatosan kezdik aláírni az együttműködési megállapodásokat.

Az Új Palócország Egyesület alapelvei

1., Az Új Palócország Egyesület jelenleg 2016-2020-ig tartó időintervallumra tűzte ki céljait, mely során mintegy 1000 fő számára kíván munkahelyet teremteni, ennek elsődleges eszköze a multinacionális cégek és beszállítóik térségbe csábítása.

2., A főiskola mihamarabbi újraindítása után, a szervezet célja leendő beruházások, gyárak és multik számára célirányosan képzett, elérhető munkaerő biztosítása valamint a velük való harmonikus együttműködés elősegítése. A szervezet részt vesz a helyi munkaerőigény kielégítésében, együttműködik egyéb felsőoktatási intézményekkel és a Munkaügyi Központtal.

3., A munkaerő menedzsmetjében kiemelt szerepet kapnak a megyén, illetve külföldön dolgozók. Olyan lehetőségeket, bérezést és életszínvonalat kíván az egyesület kialakítani számukra, melyek mellett a család és barátok közelsége elegendő indok a hazatérésre, hogy tudásukkal és tapasztalatukkal ismét szülőhelyüket gazdagíthassák.

4., A térség turisztika megújítása szintén fontos részét képzi a sokrétű munkának. A turizmus fellendítését a helyi attrakciók összegyűjtésével, kihasználásával és szélesebb körben való megismertetésével képzeli el az egyesület, melyhez szükségesnek tartják a térség önkormányzatainak, vállalkozásainak és civil szervezeteinek bevonását.

5., Az effektív munka első ütemében felkutatásra kerülnek a vállalkozásra alkalmas területek, önkormányzati és magánterületek, egy olyan ingatlan és területi adatbázisban, mely bemutatható különböző bel- és külföldi cégeknek.

6., A 2014-2020-as ciklusban kiírt, pályázati lehetőségek figyelése és felhasználása, mind a szervezet, mind a betelepülő cégek, és jövőbeni beruházások számára.

7., Az egyesület egy központ kialakítását célozta meg, mely 2 vagy több fő – felsőfokú végzettséggel, valamint nyelvtudással rendelkező – munkavállaló számára biztosít munkahelyet.

8., Komplex marketingstratégiát kíván kialakítani, mely Salgótarjánt és a Palócország területét vonzóvá teszi befektetők, vállalkozók, valamint turisták és az ide látogatók számára.

9., A kommunikációs és marketing célok elérése érdekében a nyomtatott sajtón túl, a közösségi média, a mobile applikációk és egyéb informatikai eszközök is jelentős szerepet kapnak.

10., Élhetőbb város kialakítása érdekében, nélkülözhetetlen a közbiztonság növelése, továbbá a köz - és magántulajdon védelmére és tiszteletben tartására való törekvés.

Az Új Palócország Egyesület létrejöttének oka az az elkeseredettség, amit az elmúlt évtizedek negatív tapasztalatainak és a térség kedvezőtlen lehetőségeinek köszönhető. Palócország fellendítése elindult az úton, amihez fontos mérföldkő a piaci szereplők és magánszemélyek támogatása, összefogása a végső cél elérése érdekében. Az Új Palócország Egyesület olyan komplex „csomagot” kíván nyújtani a befektetők számára, mely megmutatja, van miért idejönni, hiszen számos kecsegtető lehetőség vár kiaknázásra.


Legfrissebb információk
  • Civil Díj 2018 – Legígéretesebb új szervezetAz Új Palócország Egyesület a Civil Díj 2018-as pályázat döntősei közé került a ’Legígéretesebb új szervezet’ kategóriában. A NIOK Alapítvány a program keretében olyan kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaz, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.
  • Vujity Tvrko előadás és kávéházi beszélgetés SalgótarjánbanCsütörtök este teltház előtt zajlott Vujity Tvrtko első salgótarjáni előadása, Túl minden határon címmel. A közönség köszöntésekor Tvrtko azt kérte, hogy az időutazás végén csak az tapsoljon, aki erősebbnek érzi magát, a lehengerlő két órát követően a közönség álló tapssal köszönte meg az erőt, amit kapott.
  • Pályaválasztás, pályaorientáció az Új Palócország EgyesületnélAz Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2018. januárjától Diákklubunk keretében már színvonalas rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is kínálunk tagjainknak. 2018. 01. 26-án tartottuk meg első rendezvényünket Pályaválasztás, pályaorientáció címmel.
  • Sikeres egyeztetések a 2018. évre vonatkozóanKarácsony közeledtével sem tétlenkedtünk, december 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában és a Nemzetgazdasági Minisztériumban jártunk.
  • I. Karrierbörze Salgótarjánban2017.11.16-án került megrendezésre az első komplex Karrierbörze, Salgótarjánban. A rendezvényre elsősorban azokat vártuk, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve fontosnak tartják a helyi lehetőségek megismerését és tudatosan szeretnék tervezni jövőjüket.
  • Pindroch Csaba lett egyesületünk arcaÖrömmel jelentjük be, hogy Pindorch Csaba, salgótarjáni származású színművész miután megismerte egyesületünk céljait és tevékenységét, tegnapi napon az Új Palócország Egyesület arca lett.
  • Vujity Tvrtko ...Túl minden határon…Új Palócország Egyesület és Zombori Kitti szervezésében hozzánk is ellátogat, Vujity Tvrtko nagy sikerű motivációs előadása. 2018. február 8-án Salgótarjánban, A József Attila Művelődési és Konferencia Központban lebilincselően izgalmas est várható, a Föld körül. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, ami felemel és sokkal erősebbé tesz! Egy este, amit soha nem fog elfelejteni!
  • Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!A Tesco "Ön választ, mi segítünk" programján elnyert pályázat keretin belül megvalósuló "Fejleszd magad! Légy profi a munkaerőpiacon!" önfejlesztő foglalkozások hamarosan indulnak.
  • Interjú Deák Attilával az Új Palócország Egyesület elnökévelÓriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között.
  • Ébresztő emberek, elmennek a fiatalok!Az Új Palócország Egyesület, A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány „Civil staféta”című projektjével együttműködve hat középiskolában/gimnáziumban, összesen 16 előadást tartott az elmúlt pár hét során. Fontosnak tartjuk a fiatalok igényeinek és gondolkodásmódjának megismerését, hiszen nélkülük nincs jövője Salgótarjánnak. A rendkívüli osztályfőnöki órák keretében összesen 584 kérdőív került kitöltésre, melyek eredménye az alábbi elemzésben olvasható.
Fontosabb témák